Plenković: Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta kojom je promijenjen izborni zakon BiH, istaknuvši da je time osiguran politički opstanak bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH", napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

Poslije izbora, dodao je, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH. "I danas ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda", poručio je Plenković. 

Premijer je objavio na Twitteru i kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem te da mu je čestitao na izbornim rezultatima.

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH", napisao je Plenković.

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković