Plenković poželio uspjeh paraolimpijcima: Ova Vlada zaista je "sportska" Vlada, učetverostručili smo ulaganja u sport

  • Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/21_kolovoza/PSX_20240821_115735.jpg

Uoči odlaska u Pariz na Paraolimpijske igre, predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatske paraolimpijske reprezentacije susreli su se danas s predsjednikom Vlade i resornim ministrima. Zahvalivši svima što su izdvojili vrijeme za taj susret u trenutku priprema, premijer Plenković poručio im je kako svojim trudom i angažmanom pokazuju izvrsnost, volju, trud i zalaganje te dodao da će Hrvatska s velikim interesom pratiti ovo drugo poluvrijeme Olimpijskih igara u Parizu. "Od srca vam želim što više uspjeha i medalja, a podršku Vlade i svih resora imate", istaknuo je. Ministar Glavina istaknuo je da je jedan od prvih koraka u trećem mandatu Vlade bio povećanje nagrada za vrhunske sportske rezultate za 50 posto. Tako je za osvajanje zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama predviđena nagrada od 41 tisuću eura, za srebrnu medalju 26 tisuća eura te za brončanu medalju 18,5 tisuća eura. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je hrvatskim paraolimpijkama i paraolimpijcima na svemu što kontinuirano rade, a što im je omogućilo da uopće dođu u poziciju da sudjeluju na Paraolimpijskim igrama.
 
Napomenuo je da na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama iz Hrvatske ukupno sudjeluje100 sportaša, što govori o kvaliteti hrvatskog sporta.
 
Podsjetio je da su hrvatski sportaši na Olimpijskim igrama u Parizu osvojili sedam medalja, a isti broj medalja osvojeno je na prethodnim Paraolimpijskim igrama u Tokiju.
 
"Uvjeren sam da ste se dobro pripremili i da ćete i ovaj put osvjetlati obraz Hrvatske u nizu sportova u kojima ćete sudjelovati", poručio je.
 
Želimo društvo jednakih šansi za sve
 
Ova Vlada, kazao je premijer Plenković, zaista jest "sportska" Vlada, istaknuvši da je hrvatski sport, koji je toliko puno dobroga donio našoj zemlji, istinski prioritet i stoga su ulaganja u sport u protekla dva mandata učetverostručena.
 
"Angažman osoba s invaliditetom za nas predstavlja temeljno načelo društva kakvim ga vidimo, a to je jednakost i uključivanje i zbog toga smo i u drugim segmentima van sporta napravili najveće iskorake do sada kako bi Hrvatska zaista bila društvo jednakih šansi za sve", poručio je zahvalivši zastupnici Ljubici Lukačić i svim udrugama za osobe s invaliditetom na brojnim inicijativama. 
 
Paraolimpijcima je poručio kako svojim trudom i angažmanom pokazuju izvrsnost, volju, trud i zalaganje te dodao da će Hrvatska s velikim interesom pratiti ovo drugo poluvrijeme Olimpijskih igara u Parizu.
 
"Od srca vam želim što više uspjeha i medalja, a podršku Vlade i svih resora imate", zaključio je.
 
Kovačić: Paraolimpijci su zlatni predstavnici našeg sporta
 
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić kazao je da će na Paraolimpijskim igrama nastupiti 4.400 sportaša iz 186 zemalja, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske paraolimpijke i paraolimpijci, njih dvadeset i dvoje, dodao je, natjecat će se u šest sportova.
 
Predstavljajući sportašice i sportaše koji će nastupiti na Paraolimpijskim igrama, predsjednik Kovačić izvijestio je da će u paraatletici nastupiti deset sportaša - Mikela Ristoski, Ivana Purkić, Luka Baković, Ivan Katanušić, Fabian Kaurin, Marijan Presečan, Miljenko Vučić, Deni Černi, Velimir Šandor i Matija Sloup.
 
U parastolnom tenisu nastupit će Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić i Borna Zohil. U paraplivanju će nastupiti Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, u boćanju Anamarija Arambašić, Dora Bašić i Davor Komar, u paratriatlonu Antonio Franko i parataekwondou Ivan Mikulić.
 
"Oni su zlatni predstavnici našeg sporta i želimo im da u Parizu postignu svoje najbolje rezultate", poručio je predsjednik Paraolimpijskog odbora.
 
Uime sportašica i sportaša govorila je stolnoteniska paraolimpijka Anđela Mužinić Vincetić zahvalila je svima na podršci istaknuvši da su se svi sportaši jako dobro pripremili za igre u Parizu.
 
"Preostaje nam otići tamo, ući u borilište i dati sve od sebe. Nadam se da ćemo ostvariti najbolje rezultate. Svim sportašima sretno i samo hrabro", poručila je.
 
Glavina: Svojim životnim i sportskim primjerom pokazali ste da za vas prepreka nema  
 
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina zaželio je svima puno sreće na igrama u Parizu.
 
"Naš ste veliki ponos i svojim životnim primjerom i sportskim ponašanjem i nadmetanjem pokazali ste da za vas prepreka nema", kazao je ministar.
 
Poželjevši im uspjeh i odlične rezultate, ministar je dodao kako je od osvajanja medalja važnije samo sudjelovanje na igrama i predstavljanje svoje zemlje.
 
Istaknuo je da su se ulaganja u sport u prethodna dva mandata ove Vlade učetverostručila, a samo izdvajanja iz proračuna koja su prije bila na razini 1,3 milijuna eura sada su 4,3 milijuna eura.
 
"Prepoznali smo sve ono kvalitetno što sport donosi hrvatskom društvu, a vi ste integralni dio svega toga", naglasio je.
 
Nagrade za vrhunske sportske rezultate povećane za 50 posto  
 
Jedan od prvih koraka u trećem mandatu Vlade po pitanju sportske politike, dodao je ministar, bio je povećanje nagrada za vrhunske sportske rezultate za 50 posto. Tako je za osvajanje zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama predviđena nagrada od 41 tisuću eura, za srebrnu medalju 26  tisuća eura te za brončanu medalju 18,5 tisuća eura.
 
Ministar Glavina izvijestio je i da je kroz sljedeći Višegodišnji financijski okvir osigurano četiri milijuna eura za jačanje kapaciteta u sportu za osobe s invaliditetom. Poziv, koji je trenutno otvoren, namijenjen je upravo Hrvatskom paraolimpijskom odboru, dodao je ministar.
 
Povrh toga, osigurano je i 19 milijuna eura za provedbu Poziva uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u sportu, koji se odnosi i na parasportske programe.
 
"Bit ćemo uz vas na svaki mogući način, pratit ćemo vas i u Parizu i nadamo se da ćete se svi vratiti s prekrasnim uspomenama", poručio je ministar Glavina istaknuvši ponos što našu zemlju predstavljaju tako divni ljudi.
 
Susretu su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnica u Hrvatskome saboru Ljubica Lukačić.



Pisane vijesti