Plenković: Pozvao sam Svetog Oca u posjet Hrvatskoj, to bi puno značilo hrvatskome narodu

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/7 listopada/IMG_0320.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Vatikanu, nakon audijencije kod Svetog Oca i susreta s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom, izrazio zadovoljstvo susretom s papom Franjom, naglasivši da su u razgovorima dotaknuta sva bitna pitanja u odnosima Hrvatske i Svete Stolice.

Predsjednik Vlade Plenković iskoristio je ovu  prigodu da pozove Svetog Oca u posjet Hrvatskoj.

„To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, štuju i očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to i dogoditi, a na Svetom Ocu je da odabere najprimjereniji trenutak za taj posjet“, kazao je Plenković.

Dodao je da su razgovarali i o postupku kanonizacije bl. kardinala Alojzija Stepinca te da vjeruje kako taj proces ide u pravome smjeru.

„Sveti Otac je zadovoljan radom mješovite komisije koja je završila s poslom prije nekoliko mjeseci i koliko sam ja stekao dojam, upoznat je sa sadržajem rada. Očekujem da, upravo na tragu onoga što je vidio i što inače misli o kardinalu Stepincu, idemo u smjeru donošenja konačnih odluka u pogledu kanonizacije“, poručio je predsjednik Vlade.

S državnim tajnikom Pietrom Parolinom predsjednik Vlade razgovarao je o bilateralnim odnosima, postojećim ugovornim odnosima, europskom kontekstu te zbivanjima na području jugoistoka Europe, kao i o važnoj ulozi Hrvatske kao zemlje koja je ostvarila sve svoje temeljne nacionalne zadaće i sada svoje iskustvo treba projicirati na svoje susjede, koji imaju ambicije priključiti se europskom projektu.

„S te strane i Vatikan gleda na Hrvatsku kao na točku bitnu za procese u Bosni i Hercegovini i u našem susjedstvu'', rekao je Plenković.

Uspoređujući ključne poruke nade i optimizma pape Franje otprije pola godine prigodom obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora, Plenković je ocijenio da se među europskim dužnosnicima primila ta ideja udahnjivanja nove snage, optimizma i nove ambicije.

„Važno je da Hrvatska sa svojim iskustvom bude u užem krugu zemalja koje nastavljaju s konstruktivnim pristupom europskim projektima,“ istaknuo je Plenković.

Na novinarski upit je li sa Svetim Ocem razgovarao i o Bosni i Hercegovini i statusu Hrvata u BiH, predsjednik Plenković podsjetio je da je papa Franjo bio u BiH prije dvije godine, ocijenio to jako važnim  posjetom i ozbiljnim signalom za BiH.

Predsjednik Vlade prenio je Svetom Ocu svesrdnu i čvrstu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini, njezinoj funkcionalnosti, kao i nastojanjima da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna, s naglaskom na položaj Hrvata.

Dodao je da žali  zbog toga što Hrvati na cijelom teritoriju BiH više nisu prisutni onoliko koliko su bili prije agresije i prije ratnih zbivanja.

„Predstavio sam naša stajališta, na tragu hrvatske politike i mislim da se u Vatikanu cijeni i prepoznaje naš dobar doprinos budućnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i opstanku hrvatskoga naroda u BiH'', pojasnio je Plenković.

Predsjednika Vlade upitali su i o odnosima s Katoličkom crkvom.

„Došao sam ovdje kao čovjek,  vjernik, i predsjednik Vlade, s ciljem da unaprjeđujemo odnose. Takav odnos imamo i s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i sa Biskupskom konferencijom i sa zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem. Taj dijalog je kontinuiran, sustavan, pun povjerenja i suradnje'', ocijenio je Plenković.

Dodao je kako postoje veliki izazovi u društvu na kojima zajedno trebaju raditi, posebice na demografskoj revitalizaciji društva.

Na upit o eventualnoj potrebi za revizijom Vatikanskih ugovora, predsjednik Vlade je odgovorio da će ova Vlada poštivati ugovore koji su na snazi i koji kvalitetno reguliraju odnose te da to uopće nije predmet rasprave.

Novinare je zanimalo je li bilo govora o odnosima sa Slovenijom. Predsjednik Vlade kazao je da su u razgovoru s državnim tajnikom Parolinom spomenuti odnosi sa svim susjedima pa i Slovenijom.

„Stav Hrvatske je tu vrlo jasan, želimo rješavati otvorena granična pitanja sa Slovenijom razgovorom i dijalogom. Sveta Stolica jako dobro zna kakva je pravna situacija Hrvatske vis-à-vis rada arbitražnoga suda. Odluka Hrvatskoga sabora iz srpnja 2015. godine je na snazi, ona je naš pravni okvir“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković