Plenković: Predsjednikova besprizorna, netočna i bezobrazna tirada je sigurno pod utjecajem juga, ne kanim se miješati

Slika /Vijesti/2021/listopad/21 listopada/13f0ea7e-bbf1-4735-a7f2-086eb94400e7.jpg

Premijer Plenković odgovorio je danas iz Bruxellesa na optužbe koje je ranije u svojoj izjavi na račun ministra obrane i Vlade iznio predsjednik Republike Milanović vezane uz umirovljenje brigadira Burčula. Poručio je da se radi o besprizornoj, neprimjerenoj, netočnoj i bezobraznoj tiradi, koja je možda pod utjecajem južine. "Ako on kani sada ponovo ići u nekakve velike sukobe, neke prijetnje, to ću otresti sa revera. Neka razgovara s ministrom obrane koji se time bavi. Da je imao neko pitanje koje mu je bitno, postoji telefon. Takvog kontakta nije bilo, a ovo sve drugo neka rješava s ministrom", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Bruxellesu, gdje je uoči početka sastanka Europskoga vijeća sudjelovao na sastanku na vrhu Europske pučke stranke.
 
U izjavi za medije po dolasku na sastanak Europskoga vijeća, premijer Plenković kazao je da su europski pučani razmotrili sve aktualne teme o kojima će raspravljati Vijeće tijekom popodneva – situaciju s borbom protiv pandemije Covida 19, pitanje rasta cijena energenata, vanjskopolitičkim temama i migracijama te digitalnom društvu i četvrtoj industrijskoj revoluciji.
 
Jedna od tema, dodao je premijer, bit će i situacija na jugoistoku Europe, u smislu follow upa na summit u Sloveniji održan prije nekoliko dana,  a očekuje da se otvori i pitanje vladavine prava vezano uz Poljsku.
 
Vlada ograničila cijenu benzina i dizela, pratit ćemo situaciju i koristiti druge alate i mjere ovisno o razvoju
 
Vezno uz porast cijena energenata, premijer Plenković naglasio je da je najvažnije, što se tiče kućanstava i većinu gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, da niti cijene plina niti cijene električne energije neće rasti do kraja sezone grijanja, odnosno početka travnja, uz iznimku nekih gospodarskih subjekata koji nisu imali dugoročne ugovore o opskrbi plinom.
 
Podsjetio je da je Vlada, što se tiče ostalih energenata, već ograničila maksimalnu cijenu benzina i dizela na mjesec dana.
 
"Na taj smo način primirili bilo kakav udar na kućanstva. Još jednom ponavljam, filozofija naše Vlade, pa i naše političke stranke je, kad smo već intervenirali tako puno u privatni sektor – očuvanje radnih mjesta, opraštanje različitih davanja, isplaćivanje plaća radnicima, omogućavanje da cijeli sustav funkcionira u kontekstu pandemije Covida 19 – onda ne želimo sada da nam dođe do ugroze životnog standarda naših sugrađana u momentu kad smo osigurali sve preduvjete za snažan gospodarski oporavak", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je da je Vladi niz mjera i alata na raspolaganju te da će ih koristiti ovisno o tome kako se bude razvijala situacija.
 
Treba poštovati sve ono na što smo pristali svi kada smo ulazili u EU
 
Upitan kakvo će biti stajalište Hrvatske vezano uz vladavinu prava u Poljskoj, premijer Plenković je kazao kako prvo članovi Europskog vijeća moraju saslušati poljskoga kolegu Morawieckog, koji im je uputio ekstenzivan dopis uoči sastanka u kojem je elaborirao što je to točno odlučio poljski ustavni sud.
 
"Postoje neka temeljna načela o europskom pravu i njegovom odnosu s nacionalnim pravom, koje je pravo, da tako kažem, jače i s te strane želimo čuti njihove stavove. Važno je da pokušamo ne dijeliti previše stavove država članica u ovo vrijeme velike krize, tu je dobro da Unija funkcionira što homogenije. Ali, s druge strane, mi smo isto kada smo ulazili u Europsku uniju morali poprilično izmijeniti i naš Ustav da bismo se prilagodili europskom pravnom poretku", rekao je premijer Plenković.
 
"Naš je stav da treba poštovati sve ono na što smo svi pristali kada smo ušli u Europsku uniju", naglasio je i dodao da treba čuti točno dokle je išao poljski ustavni sud u svojoj odluci.
 
Ako predsjednik kani ponovo ići u sukobe, to ću otresti s revera
 
Osvrnuo se, na upit novinara, i na optužbe koje je ranije u svojoj izjavi na račun ministra obrane i Vlade iznio predsjednik Republike Milanović vezane uz umirovljenje brigadira Burčula.
 
"Kad sam jutros vodio sina u školu i kćer u vrtić, baš sam rekao dečkima da mi se čini da je jugo u Zagrebu. Kažu stari Dubrovčani da kad je jugo, južina, šiloko nije dobro donositi velike odluke niti puno vijećati. Ne znam je li do juga, ali mogu otkloniti neke stvari. Prvo, u proteklih godinu i pol dana nisam baš niti jedan jedini put, ali nijednom, sudjelovao niti sugerirao o bilo kojem napredovanju, razrješenju, umirovljenju, odlikovanju ili bilo kojem drugom segmentu časnika, zapovjednika Hrvatske vojske na bilo kojoj razini", naglasio je premijer Plenković.
 
Dodao je da su to, sukladno zakonu, ovlasti ministra obrane, dok predsjednik ima svoje ovlasti.
 
"Niti sam se miješao niti se kanim miješati", istaknuo je.  
 
Cijela predsjednikova tirada, koja je sigurno pod utjecajem juga, dodao je premijer Plenković,  ta nakupina teških optužbi i insinuacija je besprizorna, neprimjerena, netočna i bezobrazna.
 
"Ako on kani sada ponovo ići u nekakve velike sukobe, neke prijetnje, to ću otresti sa revera. Neka se tu previše ne sekira i neka razgovara s ministrom obrane koji se time bavi. Da je imao neko pitanje koje mu je bitno, postoji telefon. Takvog kontakta nije bilo, a ovo sve drugo neka rješava s ministrom", poručio je.
 
Naša Vlada je toliko učinila za vojsku da bi drugi sve dali da im je takva stečevina
 
Naglasio je da je ova Vlada toliko učinila za Hrvatsku vojsku u zadnjih pet godina – od jačanja proračunskih sredstava,  jačanja opreme, stavljanje hrvatskoga vojnika u fokus, do kupovanja borbenih aviona, vraćanja vojske u Sinj, Ploče, Vukovar, Varaždin i Pulu.
 
"Prema tome, da nama sad netko nešto docira o tome tko daje više ili respektira Hrvatsku vojsku. A da ne govorim o svemu što smo učinili za policiju i hrvatske branitelje. Naša je stečevina tu tako velika  i snažna da bi drugi sve dali da im je tolika", zaključio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković