Plenković: Pri izboru predsjednika Vrhovnog suda treba poštivati zakon, što sprječava nekoga da se javi na natječaj?

Slika /Vijesti/2021/veljača/22 veljače/22-02-2021_Dan_NSK (35).jpg

Premijer Plenković kazao je danas da s predsjednikom Republike još nije razgovarao o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda kojeg predsjednik želi predložiti, ali i dodao da se trebaju poštivati zakoni i procedure te naći najbolja rješenja i za Hrvatsku i za Vrhovni sud. Što se tiče daljnjeg popuštanja mjera, rekao je da je ono moguće od 1. ožujka, ukoliko epidemiološke okolnosti to budu dozvoljavale.

Nakon sudjelovanja na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
O izboru predsjednika Vrhovnoga suda, premijer Plenković kazao je da mu je čudno da se ta tema otvorila na taj način.
 
"Sve je išlo svojim tijekom. Državno sudbeno vijeće je raspisalo natječaj, nekoliko se kandidata javilo. Shvatio sam da predsjednik Republike nije zadovoljan s ovo troje kandidata, on bi htio predložiti nekoga drugoga. Mi o tome nismo razgovarali još. Logičnim mi se čini da se poštuju zakoni koje smo donijeli", kazao je premijer Plenković.
 
Dodao je da ne vidi što sprječava nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnoga suda da se prijavi na natječaj.
 
"Ne vidim smisao proceduralne drame na ovaj način, osim ako to nema neke dublje i šire konotacije", poručio je pojasnivši da se pita jesmo li u nekoj široj utakmici te da je i nekome tko nije pravnik jasno da ovaj način izbora koji predlaže predsjednik Republike nije u skladu sa Zakonom.
 
Dodao je da termin razgovora o toj temi nije do njega jer Vlada po tom pitanju gotovo nema nikakvu ulogu jer DSV raspisuje natječaj, predsjednik Republike odabire kandidata, a Sabor odlučuje.
 
"Trebamo naći dobra rješenja koja su korisna za Hrvatsku i korisna za Vrhovni sud. Nisu to neke licitacije koje zahtijevaju neko kapriciranje", rekao je premijer Plenković.
 
Dinamika cijepljenja se ubrzava, dodatno popuštanje mjera od 1. ožujka ovisi o razvoju situacije s epidemijom
 
O dinamici cijepljenja premijer Plenković kazao je kako se ona ubrzava i da će do kraja ožujka u Hrvatskoj ukupno biti preko 700 tisuća doza cjepiva Pfizera, AstraZenece i Moderne.
 
"Želimo da se to ubrza", poručio je i kazao da će se ta tema otvoriti i danas poslijepodne na pripremnom sastanku za Europsko vijeće s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.
 
Istaknuo je i da su svi europski čelnici jednako nezadovoljni ovom situacijom i žele da se poštuju odredbe da se što prije isporuče dogovorene količine cjepiva.
 
Što se tiče daljnjeg popuštanja mjera, ponovio je da će se u  popuštanje ići od 1. ožujka ako okolnosti to budu dopuštale.
 
Upitan hoće li Damir Vanđelić nastaviti posao na čelu Fonda za obnovu, premijer je kazao da čelnika Fonda bira Upravno vijeće.
 
Još je jednom ponovio da je gospodin Vanđelić sam u prvim kontaktima u rujnu izrazio želju da na tom poslu želi biti do ljeta.
 
"Privremenost je njegov termin, ne naš. Svi ovi koji puštaju u eter da zbog suradnje HDZ-a s Milanom Bandićem i razno razne druge nebuloze, to su sve laži, neistine, zlonamjerne i štetne", poručio je i dodao kako bi bilo dobro da on sam razjasni to pitanje.
 
Dvostruki kriteriji nisu dobri, kao ni površnost, paušalnost i isključivost
 
Govoreći o poruci vlasnika jednog kafića u Rijeci, koji je kazao da u njegov kafić ne mogu doći HDZ-ovci, premijer Plenković kazao je da smatra da ga čudi jedna degutantna količina dvostrukih kriterija.
 
"Da je gospodin iz ta Tri majmuna rekao da u kafić ne mogu doći Srbi, Židovi, Romi, pripadnici Armade ili SDP-ovci digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala. Ali, ako se kaže ne mogu doći HDZ-ovci, to je ništa. Čak se traže i opravdanja – to je ok", istaknuo je premijer i kazao da se ne radi o šali.
 
"Pročitajte temeljito što ti ljudi pišu, to nije šala. To se zove diskriminacija, to se zove rasizam, a idući korak vam je fašizam. To je bit", upozorio je.
 
"Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija, da budem sasvim jasan. Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika, koji je 1984. godište i danas doživljava napade kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. Doživljava napade zato što je političkim protivnicima opasan i neugodan i sad ga treba uloviti na trik pitanje. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? Gdje to piše? Ne mora, možda sluša neku drugu glazbu. Ali, dotepence, Hercegovce ili Hercegovačku ćemo staviti ispod radara, to su vam ti dvostruki kriteriji. Pitat ćemo tko je bio na sprovodu profesora Tuđmana, ali ćemo se pravit nevješti za druga okupljanja. O tome ja govorim. A ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma na korak do fašizma", poručio je predsjednik Vlade dodajući da površnost, paušalnost i isključivost nisu dobri.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković