Plenković: Radi novih sigurnosnih ugroza i prijetnji terorizma, pripremamo novu Strategiju nacionalne sigurnosti

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/26 svibnja/DSC_6613.jpg

Nakon sudjelovanja na Međunarodnoj konferenciji  „Budućnost Europe – Sigurnosni i politički izazovi“  koja se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu medijima.

Predsjednik Vlade ocijenio je kako ova konferencija otvara ključne teme sigurnosti i obrane na europskom kontinentu, u Europskoj uniji i NATO-u. Istaknuo je da je jedna od prvih odluka njegove Vlade bilo osnivanje radne skupine za izradu nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti, o kojem je javna rasprava upravo u tijeku.
 
„Vjerujem da će svi koji to trebaju, dati doprinos kreiranju dokumenata s obzirom na promijenjeni globalni kontekst, nove sigurnosne ugroze i prijetnje terorizmom, ali i našu interoperabilnost i sposobnost vojnih i policijskih snaga, participaciju naših diplomata i pravnih stručnjaka u misijama Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda“, kazao je Plenković.
 
Podsjetio je da je Hrvatska povećala proračunska izdvajanja za obranu u 2017. godini te je već time u trendu o kojem se jučer govorilo na sastanku Sjevernoatlantskog saveza, a razmatrano je i na Vijeću za obranu.
 
„Činit ćemo napore da postupno ostvarimo te ciljeve. Najvažnije je da se za sredstva koja se izdvajaju povećaju sposobnosti i funkcionalnost Oružanih snaga kako bi mogli participirati u različitim međunarodnim misijama te ojačati  i sigurnost Republike Hrvatske“, rekao je Plenković.
 
Upitan o tome kako je doživio jučerašnji govor američkog predsjednika Trumpa u Bruxellesu koji je prozivao članice Sjevernoatlantskog saveza da ne participiraju dovoljno u proračunu NATO-a, Plenković je odgovorio da je članak 5. Washingtonskog ugovora stabilno na snazi od 1949. godine. Dodao je da je NATO jamac kolektivne sigurnosti i obrane svih njezinih članica te da ne dvoji o njegovom aktiviranju ukoliko se napadnuta članica pozove na taj članak i o tome odluči na Sjevernoatlantskome vijeću.
 
„Kad je riječ o poruci o 2% izdvajanja,  ona je očekivana i na tragu nekih ranijih izjava. Svega  nekoliko zemalja uspijeva ta izdvajanja održati na toj razini. Većina ih, zbog brojnih drugih prioriteta, ali i zbog jedne vrlo jednostavne i objektivne činjenice, a to je da brojne članice NATO-a, ako izuzmemo Hrvatsku i Sloveniju, koje su doživjele agresiju velikosrpskog Miloševićevog režima, žive u miru i stabilnosti'', pojasnio je.
 
Naglasio je kako nove ugroze zahtijevaju da sve ono što se izdvaja na obranu bude na inteligentan način interoperabilno, ocijenivši kako je nekada i manje od 2% dovoljno da se pojačaju sposobnosti.
 
Na novinarski upit može li Hrvatska unaprijed pripremiti sigurnosnu platformu kad se radi o prijetnjama internetskoj sigurnosti i ulascima u programe, predsjednik Vlade ustvrdio je da Hrvatska ima stručnjake u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu obrane, Sigurnosno-obavještajnoj agenciji te da su sva tijela koja se bave nacionalnom sigurnosti pripravna detektirati takve napade, reagirati na njih i na najbolji mogući način zaštiti sve sustave.

Pisane vijesti | Andrej Plenković