Plenković: Reakcija na slučaj ASK-a u Slavoniji bila je promptna

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/13_srpnja/A. Plenkovic__izjava.jpg

Vezano za novi slučaj afričke svinjske kuge koji se pojavio u Slavoniji, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je jutros da je reakcija nadležnih službi bila promptna te da je najvažnije brzo i strogo ograničenje.

Slučaj svinjske kuge potvrđen je na obiteljskom gospodarstvu u Gradištu te je već provedena eutanazija uz druge propisane mjere, izvijestilo je u petak popodne Ministarstvo poljoprivrede.
 
Premijer je danas rekao da se prvo provjerila istinitost informacije, a potom su sve nadležne službe krenule u reakciju i hitno informiranje javnosti, mjere ograničenja, upozoravanje ostalih, dizanje razine biosigurnosti.
 
"Nažalost, to je tako, ta bolest postoji cijelo ovo vrijeme u brojnim članicama EU, u nama susjednim zemljama koje nisu članice EU-a, i jako je teško pratiti kako će virus doći", rekao je premijer.
 
Ustvrdio je da je u borbi protiv te bolesti najvažnija brza reakcija te brzo i strogo ograničenje, kao i nužnost da se sluša struku.
 
Rodni studiji spadaju u sferu autonomije sveučilišta i programa
 
Upitan za Rodne studije, premijer je rekao da je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer dao izjavu koja ne može biti jasnija.
 
Fuchs je, naime, demantirao medijske napise da su odbili osnivanje tog studija na Filozofskom fakultetu, istaknuvši da je FFZG napravio proceduralnu pogrešku i zahtjev poslao na krivu adresu.
 
"Jedni su sretni što je kao odbijeno, a drugi plaču jer je kao odbijeno, a nije odbijeno nego je upućeno u drugi postupak. Moram priznati da to sve skupa izgleda malo smiješno. Ne znam kako bi ministar Fuchs morao govoriti da ga se shvati", rekao je premijer.
 
Upitan za stav Domovinskog pokreta koji smatra da bi Rodni studiji trebali biti odbijeni jer je to dio koalicijskog dogovora, premijer je rekao da to spada u sferu autonomije sveučilišta i programa koji se zamišljaju, planiraju, akreditiraju i verificiraju sukladno postojećim zakonskim propisima.
 
"Imate ustavno načelo autonomije sveučilišta, imate zakonske propise koje to reguliraju, tu je točka. Ja ne znam kada smo mi to komentirali u nekim programima", kazao je premijer.
 
Vezano za kibernetički napad na KBC Rebro, Plenković je rekao da po izvješaju KBC-a i ministra zdravstva sve funkcionira normalno.
 
Za vijest da Podravka preuzima dio Fortenovinih tvrtki koji se odnosi na sektor poljoprivrede, rekao je kako je odlično da kompanija ostaje u hrvatskim rukama.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti