Plenković s predstavnicama Ženske sobe o mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama

Slika /Vijesti/2021/ožujak/10 ožujka/2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnice Ženske sobe, Maju Mamulu i Anamariju Drožđan-Kranjčec. Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Teme razgovora bile su mjere za suzbijanje nasilja nad ženama, s posebnim naglaskom na suzbijanje seksualnog nasilja.
 
Predstavnice Ženske sobe predstavile su aktivnosti koje provodi ova neprofitna organizacija, u okviru koje djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja koji pruža direktnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele seksualno nasilje. 
 
Naglašena je potreba senzibiliziranja javnosti o problematici seksualnog nasilja kao i jačanja prevencije te provođenja specijaliziranih edukacija na svim razinama.
 
S ciljem sveobuhvatnog i učinkovitijeg pristupa ovoj problematici dogovorena je izrada Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja u koju će biti uključeni svi relevantni resori, kao i organizacije civilnog društva.
 
Razgovaralo se i o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona, vezanih uz tematiku suzbijanja seksualnog nasilja, koji je izrađen te će uskoro biti upućen u javno savjetovanje.
 
Glavne izmjene odnose se na redefiniranje procesuiranja kaznenog djela spolnog uznemiravanja (iz članka 156. Kaznenog zakona) prema kojem će se to kazneno djelo progoniti po službenoj dužnosti, kao što je Vlada već i ranije najavila.
 
Pored toga propisuje se nezastarijevanje kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavka 2. Zakona. Predložena izmjena rezultirat će i izmjenama instituta nezastarijevanja izvršenja kazne za kaznena djela iz navedenog članka.
 
Predstavljene su i aktivnosti koje se provode na razini Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, vezane uz osnivanje novih skloništa za žrtve nasilja u svim županijama, predstojeću medijsku kampanju i suradnju s organizacijama civilnog društva.
 
Predstavnice Ženske sobe pozdravile su prepoznavanje potrebe donošenja strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja, kao i do sada poduzete te najavljene izmjene kaznenog zakonodavstva.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je na suradnji i naporima koje Ženska soba svakodnevno ulaže u osvješćivanje i suzbijanje fenomena nasilja, a posebno na radu i pružanju podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković