Plenković: Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine prilika za hrvatske gospodarstvenike i bolju suradnju s Ukrajinom

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/13 lipnja/hgk/DSC_0757.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na Hrvatsko-ukrajinskom gospodarskom forumu, koji se, u sklopu posjeta ukrajinskog izaslanstva, predvođenog predsjednikom Vlade Ukrajine Volodymyrom Groysmanom, održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Obrativši se nazočnima na ukrajinskom jeziku, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo drugim susretom izaslanstva Ukrajine i Hrvatske u samo osam mjeseci. „Posebno mi je drago da smo u Kijevu u studenome imali izuzetno kvalitetan forum, a da smo sada, prilikom uzvratnog posjeta kolege Groysmana, u prilici ovdje u Hrvatskoj gospodarskoj komori imati još jedan susret hrvatskih i ukrajinskih poslovnih ljudi”, kazao je.

Dodao je da Ukrajina predstavlja tržište od 45 milijuna ljudi koji imaju velike simpatije prema Hrvatskoj, što uz pozitivnu ekonomsku konjunkturu u ukrajinskoj ekonomiji, predstavlja veliki izazov za hrvatske kompanije na ukrajinskom tržištu.

„Tomu može pridonijeti i pravni okvir, Sporazum o pridruživanju između EU i Ukrajine koji je u fazi stupanja na snagu te omogućuje i hrvatskim gospodarskim subjektima da na jednak način pristupaju ukrajinskom tržištu kao i svi drugi poslovni subjekti iz Europske unije“, zaključio je Plenković.
Predsjednik Vlade istaknuo je činjenicu da je Hrvatska u izrazito povoljnom gospodarskom trenutku.

,,Kontinuirano nam raste BDP, smanjujemo javni dug, imamo izgledno manji proračunski manjak, raste zaposlenost, pada nezaposlenost. To će se još više osjetiti sada u vrijeme turističke sezone”, poručio je Plenković, navodeći kako je to pozitivan okvir za nastavak gospodarskoga rasta i razvoja te stvaranje poslovne klime koja će biti prihvatljiva za ulagače u Hrvatsku.

Napomenuo je kako se ti rezultati grade u partnerstvu i suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom poslodavaca, izvoznicima te u dogovoru sa sindikatima.

„Očekujem od svih vas koji ste zainteresirani da iskoristite ovaj pozitivan okvir na najbolji mogući način. Vjerujem da ćete tu šansu uzeti“, pozvao je sve nazočne predsjednik hrvatske Vlade.

Naveo je kako će novi liberalniji vizni režim za ukrajinske državljane, koji je nakon odluke Vijeća Europske unije, stupio na snagu prije dva dana, pružiti posebnu šansu turističkim i kulturnim subjektima, s obzirom na činjenicu da 70 posto ukrajinskih državljana nikada nije posjetilo niti jednu članicu Europske unije.

„To će pružiti našim ukrajinskim prijateljima još više mogućnosti da upoznaju Hrvatsku“, zaključio je Plenković, zahvalivši svima na realizaciji gospodarskog foruma. 
 
 

Pisane vijesti