Plenković: Sprječavanje nezakonitih migracija glavna tema sastanka na vrhu EU MED-9

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/28 rujna/VRH_1982-01.jpeg

Sprječavanje nezakonitih migracija bit će glavna tema sastanka na vrhu čelnika mediteranskih zemalja članica EU na Malti, poručio je po dolasku u Vallettu predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši da nezakonite migracije "dovode brojne europske zemlje u ozbiljne političke probleme".

''Sutra očekujemo temeljitu raspravu o zajedničkim naporima kako bi se proces nezakonitih migracija što više spriječio, pomoglo zemljama koje su izvorište, surađivalo s onima koji su tranzitne zemlje i na određeni način spriječilo da krijumčari na nesreći mnogih zarađuju, a da pritom se brojne europske zemlje dovode u ozbiljne političke probleme'', kazao je novinarima u Valletti Plenković.
 
Dodao je da Hrvatska nema problem sa srednje-mediteranskom rutom kao što ima Italija, ali se nalazi na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti o čemu se danas razgovaralo na sastanku ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu.
 
Na pitanje novinarke je li sa slovenskim premijerom Robertom Golobom razgovarao o suradnji po pitanju nezakonitih migracija, Plenković je kazao da sa slovenskim kolegom sjajno surađuje.
 
Poručio je kako nedavno uvedeni slovenski kontrolni punktovi uz granicu s Hrvatskom nisu "usmjereni na bilo kakvo usporavanje prometa između dvije države", već je riječ o mjerama koje Slovenija poduzima u dubini svog teritorija, kao što i Hrvatska radi s takozvanim kompenzacijskim mjerama.
 
''Te mjere ni na koji način neće utjecati na slobodan protok ljudi, a osobito hrvatskih državljana prema Sloveniji", kazao je Plenković.
 
Plenković je odmah po dolasku održao bilateralni sastanak s malteškim kolegom, premijerom Robertom Abelom, nakon kojeg je naglasio da su hrvatsko-malteški odnosi jako dobri te da dvojica premijera odlično surađuju u okviru Europskog vijeća.
 
Hrvatsku i Maltu povezuje upravo mediteranska suradnja jer su obje zemlje orijentirane na turizam, pomorstvo i trgovinu, a tu su još i međusobne investicije te suradnja u znanosti i kulturi.
 
EU MED skupinu čini devet mediteranskih i južnih zemalja članica Europske unije – Cipar, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska.
 
Deseti samit EU MED-9 održava se u danas i sutra u Valletti, a prisustvovat će mu i malteški premijer Robert Abela, predsjednik Cipra Nikos Christodoulides, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, talijanska premijerka Giorgia Meloni, portugalski premijer António Costa, slovenski premijer Robert Golob, kao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković