Plenković studentima prava: Ključna je vaša društvena odgovornost - prema Hrvatskoj, ali i na europskom kontinentu

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/23 kolovoza/ELSA/DSC_9240.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA) koji se održava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik Vlade, koji je za vrijeme svoga studija prava predsjedao zagrebačkom ELSA-e, postavši potom i prvim predsjednikom ELSA-e Hrvatske, da bi 1993.  bio izabran za predsjednika Međunarodnog odbora ELSA-e International,  u govoru je podsjetio da je pod njegovim predsjedanjem usvojena vizija organizacije čiji je cilj izgradnja pravednijega svijeta u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i kulturna raznolikost. 
 
Sudionicima Međunarodnoga sastanka ELSA-e kazao je da je upravo doba njegovog studiranja bilo i vrijeme najvećeg utjecaja na sve što je kasnije u životu radio, te da je tako bilo i s karijerama drugih članova i osnivača zagrebačke ELSA-e, među kojima su danas i jedan sudac Europskoga suda pravde, viceguverner Hrvatske narodne banke, bivši ministar pravosuđa, istaknuti članovi gospodarske zajednice i uspješni odvjetnici.
 
Predsjednik Vlade naglasio je to upravo zbog toga što članstvo u ELSA-i u vrlo ranoj životnoj dobi otvara studentima međunarodnu scenu i profesionalne kontakte. Prisjetio se i da je bio prvi predsjednik ELSA-e s e-mail adresom, što je prije 25 godina, koliko god se to danas činilo neobičnim, bila svojevrsna komunikacijska revolucija. 
 
Sve su te aktivnosti stvarale neku vrstu mentalnoga sklopa s prirodnim refleksom prema suradnji, međusobnom razumijevanju, lobiranju, pa i nastojanju da se uvidi važnost pravne profesije u izgradnji europskih struktura, rekao je predsjednik Vlade, poručivši da je Europa u osnovi projekt mira iskovan u ratu. 
 
,,I zato ćete, bez obzira hoćete li kasnije otići u poslovne vode, ili ćete se baviti kaznenim, građanskim ili nekim drugim pravom, mreže kontakata koje stvorite na ovakvim konferencijama u ranoj fazi vašeg profesionalnog angažmana zadržati zauvijek“, kazao je predsjednik Vlade Plenković. 
 
Naveo je kako je ključni element pojam društvene odgovornosti, dodavši da ELSA, naravno, nije politička organizacija i da tako treba i ostati.
 
„Na vama je da odlučite za što ćete se kasnije u životu opredijeliti, ali bitna je društvena odgovornost u širem okviru, u našem društvu, na našem kontinentu. Sve što ćete naučiti na temelju svojih aktivnosti u ELSA-i koje su volonterske i koje obavljate u svoje slobodno vrijeme je uistinu ulaganje", rekao je. 
 
Dodao je kako je iznimno sretan što ELSA u Hrvatskoj već više od 30 godina neprestano osigurava entuzijaste, mlade studente prava  koji u svakom naraštaju uspijevaju dati vlastiti doprinos široj izgradnji naše organizacije.
 
„Bivši su studenti još uvijek tu za vas i željni da vas podrže,  da vam pomognu da postanete konkurentniji i bolje opremljeni znanjem i razumijevanjem globalnog okruženja“, zaključio je predsjednik Vlade  Plenković, zaželjevši uspjeh ovome susretu i ugodan boravak članovima ELSA-e u Zagrebu.

Pisane vijesti | Andrej Plenković