Plenković: Svjedočimo prekretnici u dostavi cjepiva, od danas svaki tjedan u Hrvatsku stiže od 200 do 350 tisuća doza

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/4 svibnja/3.png

Premijer Plenković istaknuo je danas da u Hrvatskoj svjedočimo prekretnici u dostavi cjepiva, s obzirom da će od danas pa do 30. lipnja svaki tjedan stizati između 200 i 350 tisuća doza. Još je jednom apelirao na sve građane da se cijepe poručivši da je cijepljenje dobro i korisno te da su prednosti daleko veće od rizika.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas svečanom obilježavanju Dana vatrogastva i primopredaji vatrogasnih vozila u utorak, u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu i predaji 90 vatrogasnih vozila vrijednih oko 55 milijuna kuna vatrogasnim društvima te poručio da je doprinos vatrogaskinja i vatrogasaca hrvatskome društvu zaista nemjerljiv, a njihova požrtvovnost i solidarnost je ono na čemu im trebamo biti zahvalni svakog dana. 
 
Čestitavši 145. obljetnicu djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice, naglasio je da je nabavljeno 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Rezultat je to Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica iz 2019. godine Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice. 
 
Radi se o projektu modernizacije ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna, od čega se 217 milijuna kuna ulaže iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna sredstvima iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.
 
"Danas s ponosom naglašavamo povijesnu tradiciju organiziranog hrvatskog vatrogastva", istaknuo je premijer.
 
Naglasio je kako je riječ o vrijednim ljudima koji su davali veliki doprinos, ne samo zaštiti od požara, već su svojim društvenim aktivnostima i ugledom pomagali gradove i općine gdje god su se angažirali te dodao da sustav vatrogastva počinje na kvalitetnom vodstvu, kao i na stručnom i humanitarnom djelovanju 1.900 dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi u čijem se sastavu nalazi 150 tisuća članova.
 
Nova vozila vrijedna 55 milijuna kuna potvrda politike snaženja vatrogasnih postrojbi
 
Premijer Plenković podsjetio je da je Vlada, radi daljnjeg jačanja vatrogastva, donijela novi Zakon o vatrogastvu, podigla Hrvatsku vatrogasnu zajednicu transformirala na razinu središnjeg državnog ureda, povećala izdvajanja iz državnog proračuna, pa sada ona iznose gotovo 400 milijuna kuna, a podignuta je i interoperabilnost vatrogasaca s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti i civilne zaštite.
 
"I ova današnja predaja vozila vrijednih ukupno 55 milijuna kuna potvrđuje stalnu politiku naše Vlade da našim vatrogascima osiguravamo nove, moderne alate za njihov rad", naglasio i podsjetio da je Vlada do sada u mandatu osigurala više od 400 novih vozila, čime su osnažene i javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe.
 
Istaknuo je da će se takva vrsta suradnje nastaviti i u budućnosti te poručio da je doprinos vatrogaskinja i vatrogasaca hrvatskome društvu zaista nemjerljiv, a njihova požrtvovnost i solidarnost je ono na čemu im trebamo biti zahvalni svakog dana. 
 
Intenziviraju se napori na ubrzanju procesa procjepljivanja
 
Govoreći o ostalim aktualnim temama, premijer Plenković kazao je da je danas održao sastanak video-vezom sa županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo vezan uz proces cijepljenja protiv Covida 19.
 
"Ovaj vikend svjedočimo prekretnici u pogledu dostavljenih cjepiva od različitih proizvođača u Hrvatsku. Ovo je razdoblje kada ćemo na tjednoj razini imati najmanje 200 tisuća doza, a već od idućeg tjedna taj broj će biti i preko 300 tisuća", naglasio je i dodao da će se do 30. lipnja nastaviti isporuka doza između 200 i 350 tisuća doza tjedno.
 
Premijer je kazao da je cilj današnjega sastanka bio da se intenziviraju napori i Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svih županijskih zavoda te primarne zdravstvene zaštite kako bi se ubrzao proces procjepljivanja građana.
 
Dodao je da su županima i čelnicima županijskih zavoda objasnili koliko će točno koja županija dobivati cjepiva, a od njih zatražili da strukturiraju proces cijepljenja.
 
Cijepljenje je dobro i korisno, prednosti daleko veće od mogućih rizika
 
Naglasio je da će od danas pa do 30. lipnja biti na raspolaganju dva milijuna novih doza cjepiva, čime je Vlada stvorila pretpostavke da se procijepe svi građani koji to žele. Sada je odgovornost i na županima i na županijskim zavodima za javno zdravstvo i na sustavu primarne zdravstvene zaštite da građani dobiju cjepivo koje im je u ovom trenutku ključno, dodao je.
 
"Cijepljenje je dobro, korisno, a prednosti su daleko veće od rizika i ja još jednom u ime cijele Vlade i svih stručnjaka koji su sudjelovali na današnjem sastanku apeliram na sve građane da iskoriste ovu prigodu i da se cijepe", poručio je.
 
Najavio je da se intenzivira i proces procjepljivanja turističkih djelatnika, kako bismo i na taj način uoči sezone posjetiteljima poslali poruku da je Hrvatska sigurna zemlja.
 
Kazao je da je stručna procjena epidemiologa da će se od 3,3 milijuna odraslih ljudi htjeti cijepiti oko 2,2 ili 2,3 milijuna ljudi, a najavio je i da će se poznate osobe iz svijeta kulture i sporta priključiti u kampanju za cijepljenje.
 
"Moja je poruka da tu dilema u biti nema. Treba se cijepiti što prije i ja vjerujem da  će velika većina naših sugrađana to i učiniti", poručio je premijer Plenković.
 
Oporba nije osobito kreativna, manje-više prepisuju različite portale
 
Upitan o oporbenoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Beroša, premijer Plenković kazao je da još nije stigao vidjeti taj prijedlog, ali i da će Vlada na njega u zakonskom roku odgovoriti te poručio da se radi da o uvijek istom prepisivanju novinskih napisa.  
 
“Nisam još vidio taj papir. Kad ga pogledamo, pročitat ćemo ga. Koliko sam čuo, manje-više je to uvijek u istom stilu, prepisivanje različitih portala, novinskih napisa. Nije oporba nešto osobito kreativna, osobito SDP, oni već četiri godine mahom prepisuju ono što mediji pišu. Vlada će se u zakonskom roku očitovati i nakon toga ćemo vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se održi ta rasprava”, rekao je.

O javnom pozivu za izbor čelnika Vrhovnog suda, premijer je kazao da nije vidio programe kandidata. “Pričekajmo da vidimo proceduru”, rekao je.
 
Budući da Milanović nije maknuo sporni spomenik u Borovu, to ćemo riješiti mi
 
O spomeniku Šoškočaninu koji se nalazi na groblju u Borovu premijer Plenković je ponovio da je bio uvjeren da je Milanović maknuo sporni spomenik.
 
"Budući da nije, to će učiniti netko drugi, kao i većinu stvari koje su nam mnogi ostavili u amanet da rješavamo, riješit ćemo i to", poručio je.  

Na pitanje kad će se sastati s predsjednikom Republike, odgovorio je: “Kad se steknu preduvjeti. Nisu se još stekli”.
 
Vezano uz incident u Borovu, podsjetio je da je Vlada jasno osudila taj čin.
 
"Većina tih počinitelja tog skandaloznog djela, moram to još jednom kazati – to je skandalozno i nedopustivo, je kasnije privedena. Policija je postupila sukladno zakonu. Što se tiče tog imputiranja da je policija moja ili nečija druga, još jednom ću ponoviti niti su vatrogasci nečiji osobno, nit je vojska nečija osobno, nit je policija nečija osobno. Ako je to tako bilo u vrijeme kada je Milanović bio premijer, pa je on doživljavao da je policija njegova, onda je to ozbiljan problem", istaknuo je i poručio da je dosta bitno da javnost razabire kako tko percipira pojedine institucije hrvatske države.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković