Plenković: Tražimo rješenje s ciljem održanja radnih mjesta, proizvodnje i brodograđevne industrije u Puli i u Rijeci

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/13 rujna/Pula/Sjednica/IMG_4927.JPG

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, koja je održana u Puli, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je pitanje Uljanik grupe, brodogradilišta u Puli i Rijeci, jedna od ključnih političkih i ekonomskih, socijalnih i identitetskih tema.

„Ovo je još jedna sjednica Vlade van Zagreba, a dosad ih je bilo pet, u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković. 

Dodao je da su na tim sjednicama donesena 83 akta važna za svaku tu pojedinu županiju te da ih je većina provedena ili su u tijeku. 

„U financijskom smislu ti su projekti vrijedni oko 4,5 milijarde kuna, a to su sredstva namijenjena izravno lokalnoj zajednici i zato mi je posebno drago da ćemo i na današnjoj sjednici imati više od 20 točaka dnevnog reda posvećenih Istarskoj županiji“, poručio je predsjednik Vlade naglasivši kako je Istra nedvojbeno jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija.  

Istaknuo je i izvrsne dosadašnje rezultate ovogodišnje turističke sezone u Istri. Ostvareno je 7,4 milijuna noćenja za sada, što je 28,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. 

Ključnim pitanjem ocijenio je pitanje brodogradnje. Prije početka današnje sjednice, predsjednik Vlade posjetio je, s resornim ministrima, brodogradilište Uljanik i razgovarao s Upravom i predstavnicima sindikata i radnika.
 
„Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i koliko vežu naše ljude i naše gospodarstvo, gradove, kulturu i identitet za more i za izgradnju brodova“, naglasio je.

Podsjetio je da je krajem 80-ih Hrvatska po proizvodnji brodova bila na trećem mjestu na svjetskoj ljestvici najvećih proizvođača brodova. Dok smo danas, u smislu brodograđevne proizvodnje, na devetom mjestu u svijetu, a u europskim razmjerima na drugom mjestu. 

Brodogradnja po udjelu zaposlenosti sudjeluje s dva do pet posto zaposlenih, u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu s 10 do 15 posto, kazao je premijer. 

Podsjetio je da je hrvatska brodograđevna industrija prošla kroz proces restrukturiranja uoči hrvatskog članstva u Europskoj uniji. U tom je trenutku Uljanik bio jedino veliko brodogradilište koje nije bilo u poteškoćama. 

„Dapače, pružio je ruku 3. maju i pomogao proces restrukturiranja. Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama i put naprijed prije svega ovisi o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivoga plana sa strateškim partnerom, kojem je cilj prije svega održanje radnih mjesta, proizvodnje i brodograđevne industrije u Puli i u Rijeci“, rekao je predsjednik Vlade. 

Kada je riječ o ulozi Vlade u tom pogledu, podsjetio je da je ova Vlada u siječnju na zahtjev Uljanika dala jamstvo za sanaciju u iznosu od 96 milijuna eura, odnosno 716 milijuna kuna. 

„Taj je potez u cijelosti bio usuglašen i odobren od Europske komisije. Ta su sredstva, transferirana putem kredita komercijalnih banaka, omogućila Uljaniku i 3. maju da funkcioniraju, dakle i poslovanje i plaće. Mi smo svojim odlukama omogućili da se zbog jamstva države isplate plaće i za mjesec srpanj i kolovoz, a danas je upravo u tijeku isplata plaća radnicima oba brodogradilišta“, naglasio je predsjednik Vlade. 

Prošloga tjedna predsjednik Vlade razgovarao je o ovoj temi i s nadležnom povjerenicom u EK Vestager.
 
„Postoji dobra volja i Vlade i Europske komisije da se nađe dugoročno održivo rješenje koje bi popravilo ovu trenutnu situaciju“, poručio je premijer Plenković. 

Dodao je kako Vlada očekuje da se postojeći plan restrukturiranja koje je napravila Uprava doradi kako bi se pronašlo dugoročno održivo rješenje. 

Važnim je istaknuo činjenicu da je Hrvatska brodogradilištima u posljednjih 25 godina podijelila oko 31,7 milijardi kuna državnih potpora na različite načine. Nakon članstva u Europskoj uniji i planova restrukturiranja koji su se proveli, danas sve odluke moraju biti u skladu s hrvatskim i europskim propisima, vodeći računa o temeljnim principima tržišne ekonomije. 

„Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli brodogradilištima, a konačno rješenje zahtijeva suradnju kompanije, lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. To je jedini pristup koji nosi rješenje“, zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković