Plenković u 3. maju: Politička odluka je donesena, danas smo tu da čujemo u kojoj fazi su pripreme za dovršetak brodova

  • Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/6 kolovoza/CBD1E8FC-E744-4C46-96E6-861DE3BB0D80.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon obilaska brodogradilišta 3. maj i razgovora s predsjednikom Uprave Edijem Kučanom, rekao da je ohrabrujuće ono što su čuli danas u Rijeci. 

"Vidim visoki stupanj motiviranosti Uprave i radnika 3. maja da krenu dovršiti narudžbe koje su u brodogradilištu, a i drugu fazu, a to je - nakon što se napravi plan koji će omogućiti deblokadu računa, pripremu proizvodnje i zatvaranje financijske konstrukcije za brodove koji su tu - u konačnici pronalazak strateškog partnera," rekao je premijer Plenković u izjavi medijima nakon obilaska brodogradilišta.

Istaknuo je da je 3. maj za Rijeku, baš kao Uljanik za Pulu, identitetsko pitanje broj jedan te naglasio tradiciju brodogradilišta, njihovo znanje i knjigu proizvedenih i isporučenih brodova koji su plovili brojnim morima diljem svijeta. 

"Ovo je pitanje i pravno i financijsko i ekonomsko i naravno stručno u pogledu znanja koja brodogradilišta imaju," kazao je Plenković.

Dodao je da sve uključene institucije - ministarstva i Hrvatska brodogradnja–Jadranbrod, imaju zadaću pronaći pravno čvrsti okvir u kojem je moguće provesti u punoj mjeri prošlotjedni Vladin zaključak. "To je potrebno učiniti u što kraćem roku," istaknuo je.

Predsjednik Vlade podsjetio je da su minimalne plaće radnicima 3. maja isplaćene iz državnog proračuna, dodavši da se s Upravom dogovara način isplate plaća za radnike za cijelo razdoblje u kojem ih nisu dobivali. 

Rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim pripisima

Premijer je kazao da je jedno od glavnih pitanja današnjeg sastanka bilo ima li 3. maj dovoljno radnika za dovršetak ovih brodova. "Trenutno je ovdje zaposleno preko 740 ljudi. Prema informacijama, 51 posto je vezano baš za proizvodnju, a još gotovo 30 posto čini pomoćni dio koji podupire proizvodnju. Prema tome, dio radova i za dovršetak ova tri broda obavili bi zaposlenici Uljanika, dio bi, kao što je to i običaj pri izgradnji brodova, radili kooperanti. U financijskoj konstrukciji obuhvaćeni su svi ti računi," rekao je Plenković, dodavši da su sva rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim propisima.

U premijerovoj pratnji bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 
Izvor: Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković