Plenković: U kontaktu smo s Europskom komisijom, kao turistička zemlja normalizirat ćemo promet na granicama

Nakon predsjedanja 1. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Osijeku, predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo što je bio na konstituirajućoj sjednici Savjeta,  kojoj su nazočili i brojni ministri ključni za razvojne projekte istočne Hrvatske iz resora poput regionalnog razvoja, poljoprivrede, financija, državne imovine, graditeljstva, zaštite okoliša, kao i državni tajnici i pomoćnici svih ostalih ministara te župani, čelnici regionalnih razvojnih agencija i gotovo svi saborski zastupnici iz IV. i V. izborne jedinice.
 
„Cilj je bio da čitavoj javnosti prezentiramo što je Projekt Slavonija i kako će on unaprijediti i ostvariti sinergiju svih aktivnosti koje se tiču razvoja ovoga dijela Hrvatske koji je bio ratom opustošen i koji ima negativne trendove u demografiji i iseljavanju.  Stoga će prioritet moje Vlade biti kohezivni pristup svim našim mjerama nacionalne razine, udružen s onim što sredstva iz Europske unije mogu pridonijeti da budu dodana vrijednost razvoju“, istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da očekuje periodično održavanje ovakvih susreta i u drugim slavonskim županijama. Vlada je spremna pružiti ruku ljudima s terena, kazao je, i to u svim resorima, bilo da je riječ o prometu, gospodarstvu, obrazovanju.
 
„Simbolika našega održavanja Savjeta ovdje na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera je važna.  Želimo da se Osijek razvija kao sveučilišni grad, sa relevantnim mjestom i u okviru međunarodne, podunavske suradnje“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Na novinarski upit o stanju u Borovu, predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da Ministarstvo financija u suradnji s drugim resorima, poglavito s Ministarstvom gospodarstva, radi na rješenju koje će omogućiti da Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sljedećih nekoliko dana iznađe kreditna sredstva koja će pomoći funkcioniranju Borova i donijeti mu novu likvidnost. Vlada također očekuje kvalitetan plan restrukturiranja, svojstven brojnim hrvatskim kompanijama u ovom trenutku. Najavio je da će odluku o tome Vlada donijeti na sjednici u četvrtak.
 
Na novinarski upit može li država biti dobar gospodar u Agrokoru, Plenković je ocijenio da je angažman Vlade oko Agrokora bio jedini moguć i ispravan put te je situacija u javnosti, gospodarstvu i na financijskim tržištima smirena.
 
,,Izvanredni povjerenik je jučer stupio na dužnost. Dogovori s bankama su pri samom okončanju, vjerujem da će se danas tijekom dana postići taj dogovor i da će uskoro doći ta svježa likvidnost, poslovanje, deblokirani računi, poruke prema dobavljačima i transfer sredstava te jedan prirodan proces restrukturiranja. Izabrat ćemo najbolje savjetnike kada dobijemo njihove ponude“, kazao je Plenković i dodao da je Vlada preuzela vodstvo i odgovornost.
 
Novinare je zanimalo hoće li i za uskrsne praznike biti novih gužvi na granicama. Predsjednik Vlade istaknuo je kako je pisao predsjedniku Europske komisije Junckeru te u nekoliko navrata razgovarao sa slovenskim premijerom Cerarom.
 
,,Ministar Orepić također je u kontaktu sa svojim kolegama iz slovenskoga MUP-a, kolega Stier sa našim mađarskim kolegama. U kontaktu smo s Europskom komisijom, s povjerenikom Avramopoulosom'', poručio je Plenković.
 
Dodao je da se danas poslijepodne u Bruxellesu održava sastanak radne skupine koja se bavi provedbom strožeg režima Uredbe koja štiti Schengenski sustav. 
 
„Moja poruka je jasna. Ovakav novi pristup sustavnih kontrola koji podrazumijeva skeniranje svakog dokumenta bilo koga tko izlazi iz Slovenije i ulazi u Hrvatsku, i to dva puta, i od strane slovenske i hrvatske policije, je za Hrvatsku kao turističku zemlju, neodrživ. Vrlo smo precizno to artikulirali Europskoj komisiji i našim partnerima je upućena notifikacija da se, temeljem odredbi same Uredbe koja predviđa, ukoliko dođe do većih poteškoća u smislu prohodnosti prometa i čekanja, prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole, koje podrazumijevaju izvlačenje iz kolone nekih vozila za koja policija već ima indikacije da ih treba temeljito kontrolirati“, pojasnio je Plenković.
 
Kazao je da bismo se na taj način, u praktičnom smislu vratili na režim prije stupanja na snagu ovih izmjena.
 
„Hrvatska se priprema za Schengen, razumijemo prijetnje terorizma, ali kao turistička zemlja, naći ćemo rješenje da se promet normalizira. Na tom tragu su bili i svi moji razgovori s kolegom Cerarom. To nam je osobito važno prije uskrsnih blagdana, da ne govorimo o predstojećoj turističkoj sezoni“, zaključio je Plenković.

Pisane vijesti