Plenković: U ovom trenutku možemo pomagati Ukrajini i ostati jedinstveni u tome

  • Slika /Vijesti/2023/Ožujak/23 ožujka/3.jpg

„U situaciji kada ruska agresija u Ukrajini traje već više od godinu dana, gdje se Ukrajina brani i nastoji sačuvati svoj teritorij i osloboditi privremeno okupirana područja, logično je da Hrvatska, koja je iskusila agresiju i na svom teritoriju prije samo tri desetljeća, nastavi pomagati“, rekao je premijer Plenković novinarima prije sastanka Europskog vijeća.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas sudjeluje na redovnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu. Prije početka sastanka Vijeća, novinarima je dao izjave.

Što se tiče sastanka Europskog vijeća, premijer je kazao da su dominantne teme podrška Ukrajini, gospodarsko upravljanje i kako unaprijediti zajednički okvir ekonomskog upravljanja na razini Unije u kontekstu višestrukih kriza, kako odgovoriti na različite zakonske inicijative koje su donesene u Sjedinjenim Američkim Državama te kako dalje osnažiti energetsku politiku na razini Europske unije.

Dodao je da će se razgovarati i o migracijama te napomenuo da će Hrvatskoj ovo biti prvi sastanak na vrhu Europskog vijeća otkako je punopravna članica europodručja, a ujedno i zemlja koja se formalno priključila Europskom stabilizacijskom mehanizmu.

„U svakom slučaju, to je bitan sastanak na kojem su dominantne teme Ukrajina, migracija i ekonomsko upravljanje“, rekao je Plenković.

Što se tiče Ukrajine, premijer je kazao da Hrvatska kontinuirano pomaže te je Vlada u nekoliko navrata ove godine donosila odluke o pružanju i vojne pomoći Ukrajini te će nastaviti pomagati.

„U situaciji kada ruska agresija u Ukrajini traje već više od godinu dana, gdje se Ukrajina brani i nastoji sačuvati svoj teritorij i osloboditi privremeno okupirana područja, logično je da, pogotovo Hrvatska, koja je iskusila agresiju i na svom teritoriju prije samo tri desetljeća, nastavi pomagati“, rekao je premijer.

Dodao je da će do pregovora o miru u nekom trenutku doći, ali u ovom trenutku vojne operacije traju.

„Vidjeli ste raketiranje u Zaporožju, to su višestambene civilne zgrade, ta agresija je brutalna, nezakonita i protivna svim načelima međunarodnog prava“, istaknuo je i dodao da ono što u ovom trenutku možemo učiniti je pomagati Ukrajinu i biti jedinstveni u tome.

O Srbiji i Kosovu: podržavamo sve što vodi miru i suradnji

Predsjednik Vlade komentirao je i EPF te kazao da se sredstva iz fonda brzo prazne, jer se ono što se predvidjelo za više godina potroši ranije te da je malo tko predviđao da će biti toliko potrebe za tim sredstvima.

„Mislim da se traže margine fleksibilnosti u okviru budžeta, to bi mogla biti jedna od tema prigodom revizije višegodišnjeg okvira koji će doći tijekom ove godine“, dodao je.

Što se tiče Srbije i Kosova, premijer je rekao da se obje strane pozivaju na provedbu sporazuma te dodao da što se tiče Hrvatske, sve što može voditi miru, stabilizaciji, suradnji i normalizaciji odnosa je ono što će podržavati.

Vlada spremna produžiti radni vijek NE Krško

Plenković je govorio i o nuklearnoj energiji, u kontekstu hrvatskog suvlasništva NE Krško zajedno sa Slovenijom.

Istaknuo je da, ukoliko je Slovenija zainteresirana za novi blok dogovora što se tiče radnog vijeka NE Krško, Vlada je u više navrata naznačila da je spremna pratiti taj proces u istom modelu kakav je bio do sada.

Dodao je da tu vrstu energije treba sagledati i iz kuta klimatskih promjena, jer je to proizvodnja električne energije koja nema nikakve efekte na emisiju stakleničkih plinova.


 

Pisane vijesti