Plenković: U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo odgovornost i društvenu solidarnost

Slika /Vijesti/2023/Siječanj/13 siječnja/VRH_8223 (1).jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade,  premijer Andrej Plenković najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena. Cilj tih aktivnosti je identificirati one subjekte koji su prilikom konverzije u euro neopravdano podigli cijene i time direktno išli nauštrb kupovne moći građana te nanijeli određenu štetu gospodarstvu dodatno povećavajući dizanjem cijena ionako visoku stopu inflacije. Naglasivši važnost tržišta i slobode poduzetništva, istaknuo je da su odgovornost i društvena solidarnost u ovakvim kriznim situacijama elementi koji se ne mogu zaobići.

Otvarajući današnju, 184. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklim danima. 
 
Zahvalio je ministrici Nataši Tramišak i ministru Ivanu Paladini na doprinosu koji su dali radu Vlade u svojim resorima te najavio da će idućeg tjedna pred saborskim odborima predstaviti nove ministre – Branka Bačića i Šimu Erlića.
 
Dodao je da će se idućega tjedna predstaviti i određene institucionalne modifikacije kada je riječ o aktivnostima vezanim za obnovu od potresa čiji je cilj da se ona ubrza i bude učinkovitija kako bi 2023. godina bila uistinu godina pomaka u tom procesu.
 
Osvrnuo se i na slučaj osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji, koji su nakon mjesec dana u istražnom zatvoru jučer pušteni da se brane sa slobode.
 
Hrvatska diplomacija u kontaktu je s njima i sa zambijskim vlastima, kazao je, a koriste s e i usluge delegacije Europske unije.
 
Nastavit ćemo s daljnjom konzularnom zaštitom i pružanjem pravne pomoći, rekao je premijer Plenković.
 
Nastavljamo s potporom Ukrajini

 
Izvijestio je da je prije nekoliko dana razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim o stanju u toj zemlju.
 
"Iskazao sam mu podršku. Dogovorili smo daljnju suradnju i daljnju potporu Hrvatske Ukrajini, kao što već konzistentno radimo gotovo već 11 mjeseci", kazao je.
 
Jučer je premijer Plenković boravio u službenom posjetu Estoniji gdje se susreo s državnim vrhom.
 
Posebno važnim istaknuo je estonsko iskustvo u digitalizaciji javnih usluga i gospodarstva, gdje su napravljeni ogromni iskoraci, koje može biti korisno Hrvatskoj osobito nakon usvojene Strategije digitalizacije.
 
Hrvatskim rukometašima zaželio je puno uspjeha na Svjetskom prvenstvu koje počinje danas.
 
Novčane kazne za neopravdano dizanje cijena
 
Što se tiče današnjih odluka na sjednici Vlade, posebno je izdvojio dvije.
 
Prva je potpora Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno dodatnih četiri milijuna eura za Sisak te tri milijuna eura za Glinu za saniranje posljedica potresa.
 
Druga je praćenje kretanja cijena vezano za uvođenje eura.
 
Podsjetio je da je Vlada prošloga tjedna usvojila Zaključak kojim je zadužila Državni inspektorat, Poreznu i Carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren.
 
Cilj tih aktivnosti je identificirati one subjekte koji su prilikom konverzije u euro neopravdano podigli cijene i time direktno išli nauštrb kupovne moći građana te nanijeli određenu štetu gospodarstvu dodatno povećavajući dizanjem cijena ionako visoku stopu inflacije.
 
Oni poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene, a ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije, snosit će novčane kazne.
 
Uočimo li daljnje kršenje zakonskih propisa, moguće je i ukidanje subvencija poslovnim subjektima
 
Istaknuo je da se bilježi i da je velik broj poslovnih subjekata odmah po usvajanju Zaključka Vlade reagirao i korigirao cijene te ih vratio na razinu od 31. prosinca, što je pozdravio naglasivši da i od drugih, koji su neopravdano podigli cijene, očekuje da slijede te primjere.
 
"Uočimo li daljnje kršenje Zaključka Vlade, kao i zakonskih propisa koji su doneseni, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje te ukidanju subvencija, a podsjećam da smo regulirali znatno nižu cijenu struje gospodarskim subjekata, da ne govorim o plinu, naftnim derivatima i smanjenoj stopi PDV-a na brojne proizvode", upozorio je premijer Plenković.
 
Podsjetio je da je cijeli paket subvencija u prošloj godini, vrijedan 3,6 milijardi eura, išao za tim da gospodarstvo i građani prebrode ovu veliku krizu vanjskoga karaktera, uzrokovanu prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu.
 
Sve nadležne službe primaju veliki broj pritužbi građana, kazao je premijer Plenković i dodao da ih poziva da i dalje informiraju inspektorat i porezni i carinsku upravu o situacijama za koje procjenjuju da su u suprotnosti s onim što je trebala biti jednostavna zamjena cijena u kunama u eure.
 
Od svih aktera očekujemo odgovornost i društvenu solidarnost  
 
Upravo u kontekstu kontinuiranih napora Vlade, a koji se poduzimaju i na razini cijele Europske unije, da se smanji stopa inflacije važno je izbjeći neodgovorno i neopravdano dizanje cijena čime se direktno udara na standard građana.
 
"U ovom vremenu kriza važna je velika društvena odgovornost i velika solidarnost i ponašanje koje nije profitersko, nego je razumno i odgovara onome što je Hrvatska danas – a to je da je 30 godina nakon samostalnosti realizirala sve svoje strateške ciljeve, sve kapitalne nacionalne zadaće i sada moramo perfektuirati način na koji nam društvo i institucije funkcioniraju, a to podrazumijeva i odgovornost poslovanja subjekata na tržištu u socijalno-tržišnom gospodarstvu", naglasio je premijer.
 
Naglasivši važnost tržišta i slobode poduzetništva, istaknuo je da su odgovornost i društvena solidarnost u ovakvim situacijama elementi koji se ne mogu zaobići.
 
U kontekstu ogromnih potpora Vlade građanima i gospodarstvu, najavio je da će se one nastaviti i dalje premda po vokaciji ova Vlada nije ona koja zagovara veliki državni intervencionizam. Ali, dodao je, takva su vremena i okolnosti.
 
"Kad već mi to radimo ovako sustavno i sveobuhvatno, na način da smo očuvali socijalnu koheziju u društvu, očekujemo od svih aktera jednako ponašanje", poručio je premijer Plenković najavivši da će nadležna tijela još intenzivnije krenuti u nadzore i djelovati prema onima koji se ne ponašaju sukladno zakonu.



Pisane vijesti