Plenković: U potpunosti iskorištena sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/15 lipnja/AP portret.jpeg

Na temelju Vladinog zahtjeva Hrvatska je iz Europskog fonda solidarnosti dobila 684 milijuna eura za obnovu nakon zagrebačkog potresa i 319 milijuna za obnovu nakon petrinjskog potresa, a iskorištena su u potpunosti, kazao je premijer Plenković u uvodnome dijelu današnje sjednice Vlade. Suprotno redovitoj filozofiji korištenja sredstava iz tog Fonda, a to je povrat u prijašnje stanje i pomoć za uklanjanje šteta i privremeni smještaj, Vlada je odlučila, s obzirom da je potres nastao u glavnom gradu, velikoj urbanoj sredini, s izrazito velikim štetama na brojnim objektima, ići putem konstrukcijske obnove kako bi se svrhovito iskoristila sredstva i zaštitilo u budućnosti od drugih nepogoda, dodao je.

Otvarajući današnju, 226. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Podsjetio je da je su s danom 9. lipnja ove godine u potpunosti potrošene obje alokacije Europskog fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.
 
Na temelju Vladinog zahtjeva, kazao je, Hrvatska je dobila 684 milijuna eura za obnovu nakon zagrebačkog potresa i 319 milijuna za obnovu nakon petrinjskog potresa.
 
"Za obnovu nakon zagrebačkog potresa već smo na 726 milijuna eura, odnosno 106 posto, a za petrinjski potres 431 milijun eura, odnosno 135 posto", kazao je podsjetivši da su sredstva za petrinjski potres iskorištena u 16 mjeseci, dok je za zagrebački rok produljen zbog sekundarnih šteta nastalih nakon petrinjskog potresa. 
 
Suprotno redovitoj filozofiji korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti, a to je povrat u prijašnje stanje i pomoć za uklanjanje šteta i privremeni smještaj, Vlada je odlučila, s obzirom da je potres nastao u glavnom gradu, velikoj urbanoj sredini, s izrazito velikim štetama na brojnim objektima, ići putem konstrukcijske obnove kako bi se svrhovito iskoristila sredstva i zaštitilo u budućnosti od drugih nepogoda.
 
Povrh tih 1,3 milijarde eura, naglasio je premijer Plenković, Vlada je osigurala još 1,2 milijarde eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te za ukupno financiranje obnove javne infrastrukture ostaje još oko 1,1 milijardu eura, a to će se riješiti sredstvima iz drugih financijskih institucija i iz državnog proračuna.
 
U tom je kontekstu naveo posjet Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je prije nekoliko dana obišao Glinu, Petrinju i Sisak, obišao brojne radove na zgradama koje se obnavljaju, kao i čitav niz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju revitalizacije te županije, poput dovršetka autoceste Lekenik-Sisak, čime će se Banovina spojiti sa Zagrebom.
 
Tom je prigodom, dodao je, otvoren i Veteranski centar u Petrinji, vrijedan 13 milijuna eura.
 
Od ostalih aktivnosti naveo je posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje je država u potpunosti preuzela financiranje bolnice, čime daje ogroman doprinos zdravstvenom sustavu te županije, kazao je premijer Plenković.
 
U Kući Europe ranije ovoga tjedna održana je konferencija u povodu 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a najavio je još jednu takvu konferenciju, u ponedjeljak, kada će u Zagrebu boraviti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.
 
Rastu plaće za 219 tisuća radnika u državnom i javnom sektoru
 
Jučer je održan redoviti polugodišnji sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina u Slavonskom Brodu.
 
Predstavljene su tri važne teme, kazao je premijer – paket izmjena poreznih zakona, novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama te zajedničko djelovanje na državnoj i lokalnoj razini u upravljanju krizama.
 
Uoči današnje sjednice Vlade, s predstavnicima reprezentativnih sindikata potpisan je Memorandum o razumijevanju, kazao je premijer, a Vlada će na sjednici donijeti odgovarajuće odluke kojima će se podići plaće za 219 tisuća zaposlenika u državnim i javnim službama.
 
Onima s najnižim koeficijentima plaće će se podići za 100 eura, drugoj skupini za 80 te trećoj za 60 eura, a donesena je i odluka o isplati regresa u iznosu od 300 eura.
 
Još je jednom čestitao sjajnim sportašicama i sportašima koji su sa Svjetskog taekwondo prvenstva donijeli šest medalja, kao i Vatrenima na sjajnoj pobjedi sinoć u polufinalnoj utakmici Lige nacija te im zaželio puno uspjeha na utakmici u nedjelju.



Pisane vijesti