Potpisanim Memorandumom o razumijevanju rastu plaće za 219 tisuća zaposlenika javnih i državnih službi

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/15 lipnja/VRH_2146-02.jpeg

Premijer Andrej Plenković kazao je da će temeljem danas potpisanog Memoranduma o razumijevanju rasti plaće za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama i to najviše onima s najmanjim plaćama. Najavio je nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu i naglasio da će regres od 300 eura dobiti svi. Ministar Ivan Malenica istaknuo je kako ovim rješenjem niti jedna služba nije ostavljena po strani.

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i državnih službi.

Zahvalivši prisutnima na zajedničkom dijalogu i radu zbog kojih je došlo do dogovora i potpisivanja Memoranduma, premijer je naglasio da je to trajni privremeni dodatak te dodao da je to najvažnija poruka danas.

„Druga poruka je da je ovo jedno od najvećih povećanja plaća sa zajedničkim dogovorom kao što je danas u odnosu na brojna povećanja koja smo imali dosad, pogotovo odjednom“, istaknuo je.

Kazao je i da povećanje obuhvaća zaista veliki broj ljudi, a u smislu iznosa, najviše one koji su imali najmanje plaće u državnim i javnim službama.

„Obuhvatili smo više od 219 tisuća ljudi od ukupno 245 tisuća, to znači da smo gotovo obuhvatili sve, osim onih s najvišim koeficijentima i s najvišim plaćama“, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i na zajednički dogovor da se povećanje primjenjuje odmah u srpnju za plaću u lipnju, na 7 mjeseci ove godine.

„Dodatak donosimo u kontekstu dijaloga sa sindikatima koji je sada u smislu iskustva i godina suradnje i povjerenja na visokom stupnju“, kazao je.

Dodao je da ga Vlada donosi u kontekstu ekonomskih i socijalnih okolnosti u kojima država ne samo javnom i državnom sektoru, nego mjerama koje poduzima za sve radnike u Hrvatskoj ili uopće za sve koji u ovim kriznim godinama, a to su covid i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, energetska kriza, prehrambena kriza, inflatorni pritisci, pomaže koliko može.

„Zadaća Vlade bila je da pomognemo maksimalno koliko možemo da se održi socijalna kohezija i da se načelo solidarnosti što više prožme kroz sve naše politike“, rekao je premijer.

Zaključio je da je današnje potpisivanje Memoranduma manifestacija te političke volje i razumijevanja trenutka i okolnosti u kojima se nalazimo.

Sveobuhvatan i univerzalan pristup povećanju plaća

„Posebno bitno je da smo mi kroz dijalog tražili sveobuhvatan i univerzalan pristup“, nastavio je, dodavši da su ovim dogovorom konzumirani svi pregovori koji su se vodili na granskoj razini te je on supstitut granskih pregovora kako bi Vlada to učinila više, brže i sveobuhvatnije.

Najavio je nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu i osvrnuo se na dogovor oko regresa, u kojem se 300 eura dogovorenih sa reprezentativnim sindikatima po načelu uključivosti i solidarnosti odnosi na sve, što je rast od 68 eura.

„Kada tome u budućnosti pridodamo i efekte poreznih izmjena koje će nakon javnog savjetovanja biti u prvom čitanju u Hrvatskom saboru, do ljetne stanke, i kada se to usvoji krajem rujna, nakon što Sabor počne zasjedati najesen, onda ćemo dobiti širu sliku ukupnih potencijalnih povećanja na plaću, jer cilj je ljudima omogućiti veću neto plaću“, kazao je premijer Plenković.

Predsjednik Vlade naveo je da će se na godišnjoj razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura.

U izradi novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi

Podsjetio je i da je u izradi novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi.

Rekao je kako je bitno da idućih pola godine Vlada i sindikati zajednički rade na uredbama, kako bi se nakon stupanja zakona na snagu što prije donijele, a potom i rješenja na temelju novih koeficijenata.

„A time i dodatnih povećanja koja će uslijediti s revizijom koeficijenata“, zaključio je premijer i dodao da će time zaposlenici u državnim i javnim službama imati adekvatne plaće sukladne ekonomskom i razvojnom stupnju zemlje.

Niti jedna služba nije ostavljena po strani

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da je Memorandum o razumijevanju izraz socijalnog partnerstva i zajedničke suradnje na unaprjeđenju javnog sektora.

Kazao je da se otvorenim i kontinuiranim dijalogom došlo do rješenja koje će obuhvatiti 219 tisuća zaposlenika, i to 169 tisuća zaposlenih u javnom sektoru i 49 tisuća zaposlenih u državnoj službi. 

"Memorandumom i odlukom Vlade o isplati dodatka u iznosu od 100, 80 i 60 eura za sve službe, obvezali smo se da ćemo zajedno nastaviti raditi na uspostavi novoga sustava plaća", rekao je Malenica.

Pojasnio je da privremeni dodatak predstavlja prijelazno rješenje do donošenja novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama na kojem se zajedno radilo proteklih mjeseci.

Tim Zakonom, rekao je ministar, korjenito mijenjamo sustav plaća i sustav upravljanja ljudskim potencijalima jer smo svjesni izazova s kojima se suočavamo u svojim resorima i svojim radnim okolinama.

"Uz novi sustav plaća uvodimo novi sustav odgovornosti i upravljanja svjesni važnosti kvalitetne i učinkovite javne uprave za pojedinca, društvo i gospodarstvo", poručio je.

Istaknuo je kako ovim rješenjem niti jedna služba nije ostavljena po strani.

"Sveobuhvatnim pristupom usmjerenim prema onima s najnižim primanjima omogućujemo veća primanja za 89 posto zaposlenih u javnom sektoru", kazao je ministar, naglasivši da Memorandum i odluka Vlade neće stvoriti nove neravnoteže niti će utjecati na proces donošenja novog sustava plaća.

Cilj je učinkovit, kvalitetan i otporan sustav

Pred nama je, naglasio je ministar, značajan posao u izradi novih uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj i javnim službama.

"Na temelju objektivnih analiza i metodologija, 2500 radnih mjesta potrebno grupirati i posložiti u 16 platnih razreda, 560 različitih dodataka koji su godinama generirani u sustavu ćemo svesti na minimalan broj kako bi održavali drugačije uvjete rada, a ne samo strukturu složenosti poslova", kazao je.

Malenica je istaknuo da će se ispraviti nelogičnosti i nesrazmjeri koji postoje u sustavu kako bi on bio učinkovit, kvalitetan i otporan. "U tom procesu bit će potrebno strpljenje, povjerenje i suradnja koji ovaj Memorandum i jamči", zaključio je ministar.

Nastavak pregovora u rujnu   

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da su zadovoljni dogovorenim povećanjem.

Dodao je da u rujnu očekuju nastavak pregovora oko povećanja osnovice i božićnice, a prvi put će se pregovarati o uskrsnici.

"Cilj Vlade i sindikata je da minimalna plaća u državnim službama bude oko tisuću eura", kazao je Jagić.

Dogovor Vlade i sindikata pravni temelj za sustavno povećanje plaća

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je dogovor između Vlade i sindikata pravni temelj za sustavno povećanje plaća, odnosno za izradu novih koeficijenata sukladno donošenju novog Zakona o plaćama.

Naglasila je da je dosadašnje unaprjeđenje socijalnog dijaloga omogućilo sindikatima utjecaj na donošenje uredbe o koeficijentima, iako je sukladno zakonu riječ o autonomnom pravu Vlade.

Istaknula je i da će ovo privremeno rješenje postati trajno kroz buduće koeficijente i uredbe. Dodala je da je Memorandum pravno uporište za isplatu regresa od 300 eura svim zaposlenicima državnih i javnih službi.

"Ovo je samo korak u nizu naših razgovora i socijalnog partnerstva", poručila je Šprem, dodavši da uskoro slijede pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i osnovici plaće.
 

Pisane vijesti