Plenković u povodu 30. obljetnice raketiranja Banskih dvora: To su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/07 listopada/VRH_9110 (2).png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je danas lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi Vlade Republike Hrvatske, u povodu obilježavanja 30. obljetnice raketiranja Banskih dvora. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić te zastupnica u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i posebni savjetnici predsjednika Vlade Zvonko Kusić i Mate Granić.
 
U izjavi za medije, premijer Plenković je podsjetio da su prije 30 godina, u trenutku raketiranja, Banski dvori bili sjedište predsjednika Republike dr. Franja Tuđmana.
 
"MIG Jugoslavenske narodne armije tog popodneva je raketirao Banske dvore s očitim ciljem da se likvidira vodstvo Republike Hrvatske", kazao je Plenković, dodavši da su u zgradi bili i predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva Stipe Mesić i predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su vodili razgovore o napetim zbivanjima u jeku velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku.
 
Premijer je podsjetio da je tada jedna osoba izgubila život, a nekoliko ih je ranjeno.
 
Važno je da se mlade generacije upute u sva ključna zbivanja kada je nastajala suvremena i moderna Hrvatska
 
"Na sreću predsjednik Tuđman i ostali dužnosnici ostali su živi. S nama je ovdje i Zdravka Bušić koja je tada bila jedna od najbližih suradnica predsjednika Tuđmana", kazao je Plenković.
 
Naglasio je da su to bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske i za sve ono što danas imamo.
 
Predsjednik Vlade je rekao da je dan nakon raketiranja Banskih dvora, u noći sa 7. na 8. Hrvatski sabor donio konačne odluke o neovisnosti Republike Hrvatske.
 
"I stoga ćemo sutra obilježiti Dan Hrvatskog sabora. Prisjećamo se tog trenutka s puno ponosa i važnom porukom da se mlade generacije upute u sva ta ključna zbivanja kada je nastajala suvremena, moderna i demokratska Hrvatska", poručio je Plenković. 

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković