Plenković u Solinu: Radimo za generacije mladih i njihovu budućnost u dinamičnom svijetu 4. industrijske revolucije

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/08 rujna/solin_3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, boravio je danas, u povodu Dana grada i blagdana Male Gospe, u Solinu.

Nakon sudjelovanja u svetoj misi i procesiji koju je u Prasvetištu crkve Gospe od Solina predvodio splitsko-makarski nadbiskup, premijer se osvrnuo na propovijed u kojoj je mons. Barišić govorio o važnosti obrazovanja i ulozi svih odgojno-obrazovnih djelatnika u cjelovitom odgoju djece i mladih.

Ključna identitetska pitanja dio su reformskog kurikuluma

Plenković je istaknuo važnost identitetskih pitanja te ključnih aspekata: tradicije, jezika, povijesti, kulture i vjere, koji su dio reformskog kurikuluma s kojim sutra kreće nova školska godine.

"Upravo u takvoj sinergiji radimo za generacije naših mladih, za njihovu budućnost i buduća radna mjesta koja će se, u ovako dinamičnom svijetu 4. industrijske revolucije, mijenjati brže nego što imamo dojam", istaknuo je.

Gospodarski razvoj i demografske mjere u Solinu

Također, zahvalio je domaćinima, Daliboru Ninčeviću, solinskom gradonačelniku i Blaženku Bobanu, koji je prije sadašnje dužnosti splitsko-dalmatinskog župana, dugi niz godina bio gradonačelnik Solina.

"Solin je, kako oni vole kazati, najmlađi grad u Hrvatskoj. To je grad koji ima oko 30.000 ljudi, privlačan grad, grad koji se gospodarski dobro razvija i koji ima sjajne dodatne demografske mjere", kazao je, dodavši da svojim radom i ulaganjem gotovo četvrtine proračuna u poboljšanje predškolskog odgoja mogu biti primjer drugima.

Plenković se osvrnuo na svečanu sjednicu u povodu Dana grada koja je održana u petak i na kojoj su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

"Drago mi je da je tom prigodom potpisano još novih ugovora koji se odnose na europske projekte koji se realiziraju ovdje u Solinu", rekao je predsjednik Vlade.

Reagirali smo kao ozbiljna država i ozbiljna vlast koja drži do Hrvatske

Ponovio je kako je Hrvatska, u pokušaju nenajavljenog ulaska 11 pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku, reagirala kao ozbiljna država.

"Mi smo jučer reagirali  upravo onako kako reagira ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kad neko pokuša izvesti provokaciju umjesto da kulturno, sukladno praksi, hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu najavi posjet, a potom eventualno i druge detalje," rekao je Plenković u Solinu.

"Mi na takve provokacije odgovaramo čvrsto, ali isto tako čuvajući dignitet Hrvatske i naš pravni poredak", naveo je. 

"Mislim da smo napravili upravo ono što je trebalo i što bismo napravili i sutra," dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade odbacio je medijske primjedbe da se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u posljednje vrijeme rjeđe pojavljuje u javnosti, rekavši kako nema taj dojam, a hrvatska predsjednica danas je u Mariji Bistrici na zavjetnom hodočašću vjernika Zagreba u to svetište.

Na novinarsko mišljenje kako su ostali predsjednički kandidati aktivniji, Plenković je uzvratio: "Dobro, to su izazivači, oni moraju još jako puno žganaca pojesti da bi postali predsjednici - a neće."

Komentirajući odnose unutar vladajuće koalicije Plenković je rekao je da su stabilni.

Uz predsjednika Vlade danas su u Solinu bili potpredsjednik Vlade Damir Krstičević te ministri Davor Božinović, Milan Kujundžić i Ivan Malenica.

Pisane vijesti