Plenković: U vezi s nabavom F-16 aviona, nema kupoprodajnog ugovora niti bilo kakve štete za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/10 siječnja/DSC_7487.JPG

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će članovi Vlade, uoči početka zasjedanja Hrvatskoga sabora, idući tjedan sudjelovati na aktualnom prijepodnevu, nakon kojeg će predsjednik Vlade saborskim zastupnicima podnijeti izvješće o sastancima Europskoga vijeća.

Osvrnuo se na pitanje nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, kazavši da je danas u Zagrebu delegacija izraelskog Ministarstva obrane.

„Vidjet ćemo koja je njihova pozicija i kako će pojasniti ove nove okolnosti. Nakon toga će biti održane konzultacije i donosit ćemo odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu“, poručio je premijer Plenković.

Naglasio je da je politička volja Vlade da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva neupitna.

„Što se tiče tehnologije eventualnih budućih natječaja i budućih odluka, to ćemo sve donositi kada dobijemo cjelinu informacija i od Izraela, ali i od Sjedinjenih Američkih Država, koje su u ovom konkretnom slučaju bitne zbog davanja suglasnosti za transfer tehnologije trećoj strani“, rekao je.

Ponovio je da nakon niza konzultacija, provjera i razgovora u razdoblju kada su se donosile konačne procjene stručnoga tima ovakvih prepreka koje su se pokazale posljednjih nekoliko tjedana  nije bilo niti su one bile jasno artikulirane od bilo koga od partnera.

U svakom slučaju, kazao je premijer Plenković, kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan i nema nikakve štete za Hrvatsku.

„Napravili smo sve i u dobroj vjeri i temeljem dužne pažnje koju je ovoj temi tada posvetio stručni tim. Ukoliko se pokaže da ovaj projekt kako smo ga zamislili neće moći biti dovršen temeljem odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku kao što ju je donijela može i poništiti“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti