Plenković za HRT: Reformama smo vratili investicijski rejting i otvorili prostor rastu plaća i padu kamata

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/23 ožujak/D2XL6nFX4AEirz9.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik HRT-a osvrnuo se na vijest kako je agencija Standard&Poor's vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting, reformske procese Vlade, stanje u brodogradilištu Uljanik grupi te druge aktualne teme.

Govoreći o povišenom kreditnom rejtingu, prema agenciji S&P, premijer Andrej Plenković kazao je da je nakon šest i pol godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska opet na investicijskom kreditnom rejtingu.
 
"To je sjajna vijest za Hrvatsku. Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno bio 4-5%, a tada smo se zaduživali za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3 posto.

To je zdravi rast koji se događa bez zaduženja'', poručio je Plenković, dodavši da je S&P posebno pohvalio poreznu reformu, ali i mirovinsku reformu, a naglašena je i važnost rješavanja pitanja Agrokora za gospodarsku stabilnost.
 
Otvara se prostor za rast plaća, ali i za daljnji gospodarski rast
 
Na pitanje očekuje li da bi sve to moglo dovesti do daljnjeg rasta plaća i pada kamatnih stopa Plenković je odgovorio potvrdno.
 
"Sve su to oni ključni indikatori koji će nam omogućiti da zdravo rastemo i da poduzimamo daljnje strukturne reforme. Vraćanje investicijskog rejtinga bila je jedna od ključnih ambicija u programu Vlade.

To je sada ostvareno. Nadam se da će za agencijom S&P ići i agencija Fitch, a Moody's je nešto konzervativniji. Što se tiče rasta plaća, mislim da se otvara prostor, ali i za daljnji gospodarski rast'', rekao je Plenković.
 
Rješenje za Uljanik mora biti odgovorno i cjelovito
 
Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku i upitan kad se može očekivati rješenje za brodograđevnu industriju, odgovorio je kako je S&P i tu rekao da su smanjeni rizici eventualnih problema s brodogradilištima.
 
Podsjetio je da je Vlada lani dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje Uljanika od 716 milijuna kuna.
 
"Tih skoro 100 milijuna eura se potrošilo, a restrukturiranje, odnosno plan, nisu odobrila ni naša ministarstva, niti ga je Komisija ocijenila dobrim", rekao je Plenković.
 
Dodao je kako je Vlada našla sredstva za još dvije plaće, a zatim je i Agencija za radnička potraživanja osigurala njih još tri.
 
"Činimo sve i uzimamo u obzir socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte", istaknuo je Plenković i dodao kako je riječ o nimalo jednostavnoj odluci, koja uz to mora biti u skladu s europskim smjernicama.
 
Kako je rekao, čekaju se još određeni signali iz Europske komisije te će se u sljedećim danima pristupiti odabiranju opcije koja će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, brodogradnji i zaposlenicima.
 
Na pitanje koje rješenje je njemu bliže, odgovorio je kako je blizak odgovornoj odluci koja uzima u obzir sve te parametre.
 
"Mislim da postoje mehanizmi da smanjimo rizik za sve aspekte i pokušamo održati ono što se održati može", rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zaključno se osvrnuo na izbore za Europski parlament rekavši kako će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović raspisati izbore 26. ožujka.
 
"Rokovi će početi teći od 26. ožujka. Nakon toga mislim da svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste'', rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatski sabor jučer prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti.
 
Izvori: HRT/ Hina/ Vlada  



Pisane vijesti