Plenković za HTV: Za oko 830.000 umirovljenika još jedan paket pomoći, vrijedan više od 70 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/20 prosinac/VRH_1051-01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u razgovoru za HTV, najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku kojom će isplatiti još jedan paket potpore umirovljenicima, ovaj put svima s mirovinom do 840 eura. Novom ministru gospodarstva želi puno uspjeha, a što se gospodarske situacije tiče, poručuje da je sjajno što Hrvatska 11 kvartala zaredom ima gospodarski rast te da je u trendu smanjivanje inflacije.

"Taj paket će obuhvatiti oko 830.000 umirovljenika, a uložit ćemo nešto malo više od 70 milijuna eura", rekao. To će, dodao je, biti moguće zahvaljujući proračunskim uštedama u ovoj godini.

Odmah po odluci, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ići će s isplatama, najavio je.

Očekujem da ministar Habijan prione poslu

Plenković je rekao da od novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, kojeg je Sabor danas potvrdio većinom glasova, očekuje da se priključi Vladinom timu i da predano radi na programu.

Kazao je da resor gospodarstva i održivog razvoja zahtijeva veliki angažman i ozbiljnost. Stoga je važno da ministar prione poslu sa svim pitanjima koja su na dnevnom redu.

"Imat će puno posla, želim mu puno uspjeha", poručio je te dodao da se veseli da jedan mlad čovjek sa sjevera Hrvatske, iz Varaždina, ulazi u njihov tim.

Osvrnuo se na današnje predstavljanje na saborskom odboru na kojem je bilo puno teških riječi, kazavši da se radi o aferi koruptivnoga Mosta te da nema veze s HDZ-om.

"Oni su napadali Vladu i dobili prostor u nekim medijima da često nastupaju napadajući Vladu", kazao je Plenković, ocijenivši situaciju apsurdnom, kakva se nikad dosad nije dogodila.

"Govori o koruptivnom karakteru Mosta i enormnoj mrzni koju oni pokazuju mržnju prema HDZ-u, a taj su narativ, nažalost, preuzele i mnoge druge oporbene stranke", ocijenio je Plenković.

Upitan je li HEP trebao skupo kupovati plin i jeftino ga prodavati, premijer je ponovio da su se u tom slučaju dogodila, tzv. pozitivna odstupanja.

"Kada gledamo cjelinu aktivnosti Vlade u energetskoj krizi koja je nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu, mi smo hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim institucijama, osigurali nisku i priuštivu cijenu naftnih derivata", poručio je premijer, zaključivši da je Hrvatska, zahvaljujući priuštivoj cijeni energenata, sačuvala društvenu koheziju. 

Odgovorio je da bi, da je za to znao, spriječio prodaju plina po nižoj cijeni od kupovne te naglasio da je Vlada odmah po saznanju donijela uredbu koja je to onemogućila.

Hrvatska 11 kvartala zaredom ima gospodarski rast

Što se tiče gospodarske situacije, predsjednik Vlade je rekao da je sjajno da 11 kvartala zaredom Hrvatska ima gospodarski rast te da je u trendu smanjivanja inflacije. 

Najavio je visok rast BDP-a u četvrtom kvartalu, podsjetivši da je Hrvatska, po sve tri agencije na investicijskom kreditnom rejtingu, i to s pozitivnim izgledima.

"Minimalna plaća narasla je od 2016. do danas za 103 posto", naglasio je premijer.

Najavio je isplatu još jedne pomoći umirovljenicima, naglasivši da u idućoj godini očekuje daljnji pad inflacije, nastavak gospodarskog rasta te nastavak poreznog rasterećenja i dobru investicijsku klimu. 

Kazao je da je Vlada ukupno, iz europskog Fonda solidarnosti, NPOO-a i proračunskih sredstava, izdvojila ukupno 3,3 mlrd eura za obnovu.

Najavio je sutrašnji posjet Glini i Sisku Petrinji idući tjedan, podsjetio da je danas otvorena gornjogradska gimnazija Tituša Brezovačkog.

"Kada gledamo realno, to su ulozi i u rast BDP-a, u zaposlenost i u veliki intenzivniji angažman građevinskog sektora te, u konačnici kvalitetniji život svih građana", ocijenio je. 

Kazao je da će ograničenje cijena pojedinih proizvoda trajati koliko god treba. Naglasio je da u političkom habitusu ove Vlade i parlamentarne većine nije politika državnog intervencionizma.

"Međutim, ovo su okolnosti višestrukih, međusobno isprepletenih kriza i mi smo u tom kontekstu išli osigurati da proizvodi koji se najčešće konzumiraju, dobiju svoje plafone", rekao je predsjednik Vlade. 

Prije kvaziprosvjeda neki prosvjednici nisu vidjeli ni svinja niti Slavonije 

Komentirajući tvrdnju o politizaciji situacije oko afričke svinjske kuge i prosvjeda organiziranih zbog vladinih mjere, Plenković je rekao: "Ne da smo imali politizaciju, imali smo zlouporabu jedne bolesti". 

Poručio je da su se kao Vlada protiv bolesti borili na odgovoran, ozbiljan, zakonit i stručan način.

"Prije izbijanja bolesti imali smo u Hrvatskoj registrirano 800.000 svinja. U vrijeme bolesti uginulo je ili je moralo biti eutanazirano samo 35.000 svinja, a danas, zahvaljujući tome da su se odlučili registrirati i oni koji nisu bili ranije, a trebali su, imamo 950.000 svinja", naglasio je premijer. 

Rekao je da se nije radilo o prosvjedima svinjogojaca, već kvaziprosvjedima političkih stranaka i političara koji Slavonije i svinje prije toga nisu ni vidjeli, a kojima su se priključivale, kako je rekao, i različite ekstremističke skupine koje ništa nemaju s poljoprivredom.

"Nitko nije učinio više za Slavoniju nego mi", poručio je.

Upitan o današnjem dogovoru Europske komisije vezanom uz migracije i azil, premijer je kazao da je to provedba dogovora koji su ministri unutarnjih poslova dogovorili još u lipnju ove godine te da oni ništa, u stvari, ne mijenjaju u odnosu na današnju situaciju.

"Hrvatska se odgovorno bori protiv nezakonitih migracija te će gledati da svoje strukturne probleme, a to je problem demografske revitalizacije, kombinira i s politikom imigracije i stambenom politikom", poručio je Plenković.
 
Potreban nam je društveni optimizam

Kada je riječ o predstojećoj, superizbornoj godini, premijer Plenković rekao je da je u svima potreban društveni optimizam. 

Napomenuo je i da će HDZ ići na izbore kao i danas, s pouzdanim partnerima, točkasto, po izbornim jedinicama, nastavljaju suradnju kao i do sada. 

"Nije cilj oporbi nas pobijediti, jer su svjesni da to ne mogu, nego im je cilj ili podići svoj ucjenjivački kapacitet ili prevenirati HDZ i partnere da dođu do 76 zastupnika, a ja sam uvjeren da ćemo na temelju postignuća i valorizacije te povjerenja koje imamo nakon toliko kriza i rezultata, tražiti s ozbiljnim argumentima ponovno povjerenje birača, a to je najvažnije", rekao je.

Kazao je da je o točnom datumu izbora još prerano govoriti. "Imamo još puno posla. Slijede uredbe o koeficijentima plaća u državnim i javnim službama. Radimo stalno, a i Rafali stižu do 30. travnja", dodao je Plenković.


Pisane vijesti