Grlić Radman: Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/20 prosinac/HN20231220331862.jpg

Hrvatska je primjer za države koje žele članstvo u Europskoj uniji te je među prvima po ispunjavanju kriterija za članstvo u OECD-u, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na prijemu za inozemne veleposlanike. 

Na kraju godine velikih postignuća ministar je ponovio kako je Hrvatska 2023. ušla među samo šesnaest država koje su istovremeno članice schengenskog prostora, eurozone i NATO-a, i sada od vanjskopolitičkih ciljeva predstoji samo članstvo u prestižnoj Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

„Među prvima smo što se tiče ispunjavanja kriterija implementacije zakona, politika i praksi”, izjavio je Grlić Radman novinarima. Kandidatkinje za članstvo u OECD-u sa sjedištem u Parizu su još Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunjska.

Hrvatska kao uspješna priča

"U deset godina članstva u EU-u Hrvatska se pokazala kao uspješna priča s velikim iskustvom", rekao je ministar te dodao kako se upravo Hrvatsku uzima kao primjer ostalim zemljama koje žele ostvariti europsku perspektivu.  

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti važnije nego ikada i dodao da se države koje žele članstvo u Uniji moraju uskladiti s njezinom vanjskom politikom jer se ne može sjediti na dvije stolice. 

Grlić Radman očekuje pozitivno izvješće Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu u ožujku i smatra kako je taj rok dovoljan da ona ispuni kriterije koji su joj postavljeni kako bi se otvorili pregovori o članstvu .

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman