Plenković za Novu TV: Nastavit ću s ovoga mjesta raditi za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/62824830-andrej-plenkovic-i-sabina-tandara-knezovic-reporterka-dnevnika-nove-tv.jpg

„Trudimo se za hrvatski narod, za hrvatsku državu, za gospodarstvo, za sugrađane, već osam godina, sa mnogim izazovima“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru za Dnevnik Nove TV nakon na početku trećeg premijerskog mandata.

Podsjetio je na krize kroz koje smo prošli tijekom proteklih osam godina - od Agrokora, pandemije COVID-19, potresa…

„Sve je iza nas. Motivira me da domovina bude što stabilnija, što sigurnija, sa što višim standardom, s većim plaćama. To je proces, na kojem svi rade i nema kraja. Uvijek postoji izazov“, naglasio je.

Dodao je da nema područja na kojem nije napravljen iskorak.

„Plaće su veće 500 eura nego što su bile 2016. godine, mirovine su veće. Postignuća su mjerljiva i konkretna. Hrvatska je danas puno bolja nego što je bila 2016. godine. Takav napredak i takvi rezultati nas motiviraju da činimo dobro svakim danom najbolje što znamo i možemo", rekao je.

Komentirao je sastav Vlade u kojoj je 16 muškaraca i samo dvije žene, kazavši da nije najsretniji s time. Naglasio je da su kriteriji za Vladu bili prilično jednostavni - svi ministri imaju izborni legitimitet, ostvarili su rezultate na proteklim parlamentarnim izborima.

„Logično je da oni koji se bore na izborima, ponovo od mene kao mandatara dobiju to povjerenje“, ocijenio je Plenković.

Dodao je da bi mu bilo draže da je više žena. Istaknuo je da ministrice Obuljen Koržinek i Vučković imao veliko iskustvo te je siguran da će dati ogroman doprinos i u novoj Vladi.

„Klub HDZ-a će imati 16 zastupnica u Saboru i mislim da je to jedan dobar signal", kazao je. 

Komentirao je teške riječi izgovorene tijekom kampanje, no poručio je da je normalno da se nakon izbora razgovara s drugim strankama.

U razgovoru s Domovinskim pokretom našli smo dodirne točke i ono što nas povezuje

„HDZ je ponovo uvjerljivo pobijedio. Osvojili smo 61 mandat sa našim partnerima. Trebalo nam je još 15 mandata najmanje da dobijemo većinu i normalno je da razgovarate s drugim strankama“, rekao je.

Istaknuo je da se u razgovoru s Domovinskim pokretom pokušalo naći dodirne točke i ono što povezuje HDZ i DP.

„Dogovorili smo suradnju. Potpisali smo sporazum“, poručio je te naglasio kako mu je najvažnija politička stabilnost.

Bizarnim je nazvao pokušaj stranaka s lijeve strane koje su htjele, kako je kazao, pobijediti nakon izbora na kojima su izgubili.

Upitan hoće li maknuti ogradu s Markova trga, Plenković je podsjetio na nedavne događaje u Slovačkoj.

Kazao je da smo godinama u Hrvatskoj imali pristupačnost svim institucijama, no kada se dogodio teroristički napad to se moralo promijeniti.

Ponovio je da su slični sigurnosni standaradi i drugdje u svijetu, primjerice u Londonu ili Parizu.

„Ispred vrata Vlade se bacalo svašta, bacale su se lubenice, a mogle su biti i bombe, a onda se i pucalo. Atentat na slovačkog premijera vam sve dokazuje. Ne možemo govoriti o tome kao da se Bezuk nije dogodio. O tome odlučuje policija i sigurnosne službe," zaključio je. 

Plaće su rasle 500 eura, prosječna plaća u Zagrebu je 1300 eura

Predsjednik Vlade odbacio je tvrdnju novinarke da je standard građana loš, kazavši da Hrvatska po plaćama nije na najlošijem mjestu ili među lošima u EU.

"Dostigli smo Mađarsku. Ljudi misle da se euro dogodio sam po sebi, da se Schengen dogodio sam od sebe,“ kazao je, ponovivši da su plaće u prošlim mandatima njegove Vlade rasle 500 eura.  

„U Zagrebu vam je prosječna plaća 1300 eura," istaknuo je. 

O delimitiranim rodiljnim naknadama kaže da nisu nestale.

"Danas je 995 eura i u okvirima koje možemo. Nema nikoga tko je više povećao bilo koje naknade" rekao je.  

Upitan o plaćama ministrima i zahtjevu DP-a za povećanjem plaća ministrima kazao je da će se plaće  državnim dužnosnicima povećati kada se naprave izračuni.

Imat ćemo kandidata za Pantovčak

Osvrnuo se na suradnju s Miloradom Pupovcem te naglasio da Vlada štiti prava nacionalnih manjina.

Što se tiče slučaja Geodezija, Plenković je ponovio da je nepravilnosti uočilo Ministarstvo kulture i medija a novac za obnovu je našla Vlada HDZ-a.

Upitan ide li u Bruxelles, predsjednik Vlade kazao je da će pomoći HDZ-u i Europskoj pučkoj stranci da pobjedi na izborima.

„A  a ja ću za Hrvatsku raditi s ovoga mjesta“, poručio je.

Kazao je da će HDZ imati kandidata za Pantovčak, no sve u svoje vrijeme, istaknuo je Plenković.

Foto: Dnevnik Nove TV
 

Pisane vijesti