Plenković za Novu TV: Oporbeni prijedlog za osnivanjem istražnog povjerenstva izlazi iz zakonom predviđenih okvira

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/07 listopad/IMG-c4976a99058d72f38e849f4c943a2900-V.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV gdje je s novinarkom Sabinom Tandara Knezović razgovarao o aktualnim temama.
 

Na pitanje zašto je protiv saborskog istražnog povjerenstva, premijer Andrej Plenković kazao je da prijedlog za osnivanje tog povjerenstva "odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava... Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali povjerenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili", rekao je.
 
Konkretna borba protiv korupcije
 
Riječi je bilo i o funkcioniranju pravosuđa. U aferi Janaf se povlači pitanje i sutkinje i tužiteljice. Na pitanje bi li trebalo propitati i njihovu ulogu u toj cijeloj priči, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, poslavši pritom bitnu poruku da se Vlada i u ovom i prošlom mandatu konkretno bori protiv korupcije.
 
"Jako je važno da se vidi tko se bori protiv korupcije, a tko o tome samo govori. Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju sa saborskim zastupnikom većine, saborskim zastupnikom SDP-a, šefom jednoga javnoga poduzeća. Pisali su taj prijedlog kao da se čude da DORH i USKOK rade neovisno i po zakonu", kazao je premijer i istaknuo da prema načinu na koji je napisan, prijedlog nikako ne može proći.
 
"Imamo Vladu koja će ići s inicijativama, promjenama zakona, nakon što analiziramo situaciju i vidimo što sve možemo popraviti. Mi smo ti koji smo dobili povjerenje pa smo glavni inicijatori zakonskih promjena", kazao je premijer te dodaje kako su članovi oporbe na čelu tri saborska odbora preko kojih mogu djelovati, a još nisu sazvali niti jedan. To su saborski Odbor za borbu protiv korupcije, Odbor za nacionalnu sigurnost te Odbor za pravosuđe. Oporba tvrdi da putem tih odbora ne može djelovati, dok premijer odgovara da mogu, ali da traže marketinško sredstvo.
 
Povjerenje javnosti prema pravosuđu je poljuljano. "Ja sam prvi zainteresiran da se vidi gdje i zašto cure informacije, postoje li stvari koje moramo popraviti", kazao je premijer te istaknuo da je "sasvim očito u ovoj kakofoniji informacija i različitih aktera od opozicije iščuđavaju činjenici da naša tijela DORH, USKOK, policija, rade po zakonu. Netko im to treba objasniti", kazao je premijer.
 
Tri ministra aktualne Vlade bila su u Klubu Dragana Kovačevića, uhićenog bivšeg čelnika Janafa.
 
"Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti gdje oni idu kod koga? Kod nekoga tko je šef javnog poduzeća, tko u tom trenutku ima imidž gospodarstvenika, bivšeg kandidata za predsjednika SDP-a, čovjeka koji poznaje sve bitne aktere u hrvatskom političkom i gospodarskom životu, što bi u njihovim očima tu trebalo biti sporno?", pitao se premijer.
 
U aferi Janaf nema ugroze nacionalne sigurnosti
 
Novinarku je zanimalo da li je SOA trebala znati za klub u Slovenskoj s obzirom da su tamo išle čuvane osobe.
 
"Fama o tome da SOA stoji tu iza ugla, to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno da je sigurnost bila ugrožena kod Janafa. Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i policija", kazao je  premijer. 
 
Dotakli su se i pitanja nesrazmjera imovine Dragana Kovačevića u odnosu na njegova primanja te rada Porezne uprave.
 
''Vjerujem da će DORH ili USKOK konzultirati Poreznu upravu, da će ih pitati, da će pogledati o čemu se tu radi te ako utvrde nekakav nesrazmjer, sukladno zakonima, Porezna uprava ima svoje ovlasti. Porezna uprava, kao i mnogi drugi, vjerojatno radi na temelju nekih prijava. Da li je prije ovoga slučaja bilo nekih prijava, ja to ne znam. No, sve će se utvrditi", rekao je Plenković.
 
Na pitanje bi li se trebao ponovno aktivirati porezni USKOK, premijer je odgovorio da "postoji unutar Porezne uprave", te dodao kako imaju sve ovlasti koje su im potrebne. 
 
Naš cilj su transparentni javni natječaji
 
Upitan da li treba postrožiti kontrolu javnih natječaja s obzirom da se poduzetnik Krešo Petek, osumnjičen da je u Kovačevićev klub odnio 1,96 milijuna kuna navodnog mita, i dalje može na njih javljati, a njegova tvrtka može dobiti poslove vrijedne milijune, premijer je kazao: "Postoje vjerojatno neki natječaji u kojima je sve po propisu".
 
"Naš je cilj transparentnost, sukladno zakonu, temeljem svih uvjeta, bez ikakvih pogodovanja i radnji koje se očito iz ovih slučajeva dogovaraju negdje prije, to je apsolutno nedopustivo i mi ti moramo iskorijeniti. To je naša temeljna zadaća", kazao je premijer te naglasio da će upravo tako spriječiti da građani imaju osjećaj raširene korupcije.
 
Odnos s predsjednikom
 

S predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se čuo te kazao da za to ima vremena, a jedine teme o kojima mogu razgovarati su one koje su im bitne sukladno ovlastima. A jedina tema oko koje su trebali razgovarati su veleposlanici, rekao je premijer.
 
Ponovio je kako je važno naglasiti da u državi imamo tijela koja se angažirano bore protiv korupcije, dok istovremeno imamo reakciju  predsjednika i oporbe koji kao da nisu zadovoljni da tijela koja su za to nadležna rade na konkretnim predmetima.
 
''Imamo bizarnu situaciju gdje se oporba čudi da ova tijela rade po zakonu.''
 
Za predsjednikove izjave Plenković kaže da su njegova stvar te ponavlja kako bi "imali revoluciju" da je on izgovorio stvari koje je govorio predsjednik Milanović. "Spram toga demonstracije u Bjelorusiji bile bi kamilica", smatra premijer.  
 
Cilj je na lokalnim izborima osvojiti vlast u najmanje 13 županija
 
HDZ ide u nastavak unutarstranačkih izbora i želi da sve organizacije na lokalnoj razini dobiju novo vodstva s novim legitimitetom. "HDZ ide na cilj od najmanje 13 do 14 županija. HDZ-u se otvara mogućnost nekoliko velikih gradova, uključujući Zagreb, Split, Osijek, Rijeku. Postavili smo cilj prije nekoliko godina da dođemo na vlast u najvećim gradovima u Hrvatskoj", otkrio je Plenković ambicije stranke, no imena kandidata nije htio za sada otkrivati.
 
Za novog predsjednika SDP-a Peđu Grbina kaže da je pao na ispitu pravnog aspekta oko istražnog povjerenstva jer je kao pravnik morao znati da je prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva izvan okvira zakona. "A vidim i da mu se događa gotovo identičan scenarij kao prethodniku Bernardiću, opet ima dva kluba u jednom klubu", zaključio je premijer.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti