Počela međunarodna energetska konferencija

Jugoistočna Europa treba biti most između bogatih energetskih regija u kaspijskom i uralskom području i tržišta EU, ali mora istovremeno razvijati i vlastite energetske projekte, zajedničko je stajalište stručnjaka izneseno na Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji u sklopu SEECP projekta, koji je započeo jutros u Zagrebu.

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Jugoistočna Europa treba biti most između bogatih energetskih regija u kaspijskom i uralskom području i tržišta EU, ali mora istovremeno razvijati i vlastite energetske projekte, zajedničko je stajalište stručnjaka izneseno na Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji u sklopu SEECP projekta, koji je započeo jutros u Zagrebu.

Forum se održava u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Tema skupa je "Jugoistočna Europa energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije".

Otvarajući forum ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić ocijenio je da je energetski razvoj ključ gospodarskog razvoja Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe. Zbog toga, kaže Vukelić, treba osigurati stabilnost, raznolikost i pouzdanost energetskog sustava.

Povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs istaknuo je da jugoistočna Europa ne treba biti samo most između energetski bogatih regija i razvijenog europskog zapada, nego regija koja razvija vlastitu energetiku i na temelju njezina razvoja jača svoje gospodarstvo.

Na taj način, europski jugoistok, kaže Piebalgs, može postati i jedan od glavnih elemenata sigurnosti europskog energetskog tržišta.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec naglasio je pak da euroski jugoistok izlazi iz razdoblja ratova, podjela i ekonomskog zaostajanja i sve bolje artikulira svoje interese, pa i u energetici.

Više stope gospodarskog rasta u regiji traže više energije, a i Europska unija sve više računa na energetske potencijale jugoistočne Europe, rekao je Polančec.

Spomenuo je neke hrvatske energetske projekte koji su u tijeku ili u projektnim razradama kao što su dalekovod Ernestinovo - Pecs, istosmjerni dalekovod do Italije, aktivnosti u realizaciji projekta PEOP te projekta LNG terminala u sjevernom Jadranu.

Energetski forum uz ministre nadležne za područje energetike zemalja sudionica SEECP-a, okuplja i ministre iz zemalja izvoznica energije te zemalja koje su važne zbog tranzita energije preko njihovih područja. Također, Forum okuplja i predstavnike europskih i svjetskih energetskih kompanije te financijskih i znanstvenih institucija iz područja energetike.

Na dnevnom redu su tri glavne teme - energetska sigurnost Europe, energetski projekti zemalja članica SEECP-a te mogućnosti investiranja u energetsku industriju.

Nakon uvodnog dijela skupa, na programu su prezentacije energetskih sustava i projekata zemalja članica SEECP-a, a potom slijedi potpisivanje Ministarske deklaracije o Paneuropskom naftovodu PEOP (Pan-European Oil Pipeline), koju će potpisati predstavnici Hrvatske, Italije, Rumunjske, Srbije i Slovenije te povjerenik Piebalgs.



Pisane vijesti