Podcjenjivanjem, mržnjom i negativnim komentarima se smanjuje prostor za suradnju, to nije odabir Vlade

Slika /Vijesti/2024/Listopad/15_listopada/Z63_8952.JPG

Premijer Andrej Plenković je u završnom govoru u Saboru, referirajući se na ranije podneseno Godišnje izvješće o radu Vlade, rekao da se s izvješćem ni ne počne, a već se unaprijed siju podcjenjivanje, mržnja i negativni komentari. "Kad se tako kreće u dijalog, onda se prostor za suradnju i normalne razgovore u interesu svih automatski stavlja u drugi plan. To nije odabir Vlade, to je u ovom konkretnom slučaju odabir jednog većeg dijela oporbe. Mi s druge strane ne smatramo da živimo u bajci i da smo sve probleme riješili, ali se trudimo i radimo. Zato i dobivamo izbore tri puta za redom", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se u završnom govoru u Hrvatskom saboru, nakon podnesenog Godišnjeg izvješća o radu Vlade, osvrnuo na komentare zastupnika, koje su iznijeli u ime svojih klubova.

Nepoznavanje vanjske politike

Odgovarajući na kritike zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Mire Bulja, premijer je kazao da su još jednom pokazali temeljno nepoznavanje vanjske politike i međunarodnih aktivnosti.

Dodao je da su iznijeli uobičajene floskule i fraze o dovođenju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Ocijenio je da Vučićev dolazak u 2024. godini očito predstavlja problem za one koji se ponašaju kao da su prespavali njegov bilateralni posjet našoj zemlji prije šest godina.

Naglasio je da se dvojica zastupnika nisu osvrnuli niti ih zanimaju zaključci Dubrovačke deklaracije, istaknuvši da je srbijanski predsjednik došao u Hrvatsku na skup potpore Ukrajini.

Dodao je da ga zabrinjava, kako je rekao, to jedno naricanje o tome je li tamo trebao biti predsjednik Milanović, ponovivši još jednom da ga nitko nije zvao, ali da on sam ne bi ni došao.

Smjer SDP-a će biti jednako loš

SDP-ovom zastupniku Siniši Hajdašu Dončiću, koji je govorio o HDZ-u kao kriminalnoj organizaciji, Plenković je poručio da se to usudi reći čovjek čiji je bivši glavni tajnik optužen za lažiranje potpisa te je sada predmet kaznenog procesa koji se vodi.

Donedavno su, podsjetio je, imali glavnu aferu koja je negdje netragom nestala i kao da je mediji u Hrvatskoj ne prepoznaju, a to je brojanje glasova na unutarstranačkim izborima SDP-a u Splitu. "Nema, ne postoji. Problem u SDP-u- šutnja. Klasični dvostruki standardi i besramne laži o HDZ-u. Samo ponavljaju mantru koju im je Milanovićev savjetnik i zastupnik Jovanović bacio u eter prije nekoliko godina", dodao je.

To, rekao je, pokazuje da će smjer SDP-a biti jednako loš kao što su bila loša i tri prethodnika koje smo sve porazili na izborima - Peđu Grbina, Davora Bernardića i Zorana Milanovića. "Tako ćemo poraziti i Hajdaša Dončića kojem neće ni umjetna inteligencija pomoći da bude kvalitetan predsjednik SDP-a", dodao je.

Smatra da će SDP, s obzirom da se nisu distancirali od kršitelja Ustava, sada ponovno upasti u jamu koju su sami sebi iskopali vezano uz NATO-ove aktivnosti u Ukrajini.

Vlada zaštitila građane od kriza

Osvrnuvši se na kritike zastupnice Marije Selak Raspudić, premijer smatra da se ona ponaša kao da ne vidi što sve Vlada radi zadnje tri i pol godine kako bi zaštitila građane od kriza, uzevši za primjer energente, potrošačku košaricu i smanjenje poreznih stopa.

"Sve su to aktivnosti koje hrvatska Vlada poduzima kako bi građani  i gospodarstvo prošli kroz ovu krizu i kako bi se očuvala socijalna kohezija. Mi smo bili ti koji smo spriječili veće negativne posljedice za građane i gospodarstvo, a nije riječ o aktivnostima koje je poduzela ona", poručio je Plenković.

Bespredmetne uvrede i izmišljotine

Kad je riječ o izlaganju zastupnice Dalije Orešković, premijer je ocijenio kako se radi o bespredmetnim uvredama, izmišljotinama, više na njenu sramotu i onih koji joj daju povjerenje. "Ona je tu čvrsto dok je SDP-a, kada ne bude SDP-a više kao partnera, neće ni nje biti", rekao je.

Smatra i da je zastupnica Orešković pasionirano vođena mržnjom, a bila je na čelu neovisne institucije, što vidi kao ozbiljan problem. "To znači da na neovisne institucije dolaze ljudi koji imaju a priori izraženu mržnju do mjere koja se tek vidi nekoliko godina kasnije, a što govori da je svoj posao obavljala na način koji nije objektivan", kazao je.

Podsjetio je da su njezine odluke srušili sudovi te, kako je rekao, na najbolji način pokazali kako je vodila Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Četiri ključne teme

Premijer je naglasio da Hrvatsku čekaju mnogi izazovi, prije svega ekonomskog i socijalnog karaktera. Rekao je da će Vlada činiti sve da standard građana bude veći, a posebno će voditi računa o umirovljenicima i povećanju njihovih mirovina.

Spomenuo je i četiri ključne teme - demografiju, dekrabonizaciju, digitalizaciju i obrazovanje. "Oni su u srcu naših aktivnosti i njima ćemo posvetiti veliku pozornost", ustvrdio je Plenković.

Zlonamjeran i diskvalificirajući pristup većeg dijela oporbe

Mi ćemo, rekao je, poštovati Hrvatski sabor i saslušati kritike, ali i odgovarati na teške uvrede, objede i diskvalifikacije.

"Ne znam zašto, došli smo u fazu da se s izvješćem ni ne počne, a već se unaprijed siju podcjenjivanje, mržnja i negativni komentari, bez da kažemo dobar dan. To nije dobro", ocijenio je premijer i dodao da je s time suočen već osmu godinu.

Kad se tako kreće u dijalog, onda se prostor za suradnju i normalne razgovore u interesu svih automatski stavlja u drugi plan. To nije odabir Vlade, to je u ovom konkretnom slučaju odabir jednog većeg dijela oporbe, poručio je, koja, kako je rekao, stalno koristi isti zlonamjeran i diskvalificirajući pristup i crta neku katastrofu u Hrvatskoj.

"Mi s druge strane ne smatramo da živimo u bajci i da smo sve probleme riješili, ali se, za razliku od vas, trudimo i radimo. Zato i dobivamo izbore tri puta za redom, a vi stojite u oporbi. Svatko svojim putem. Mi za Hrvatsku na naš način, a vi na vaš", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti