Podmirenjem dugova dobavljačima lijekova zadržat ćemo razinu zdravstvene zaštite i osigurati funkcioniranje bolnica

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/16 prosinca/VRH_5807.jpg

Vlada je na 178. sjednici Vlade donijela odluku o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Osnovana je Međuresorna radna skupina za izradu Nacrta prijedloga dokumenta o imigracijskoj politici te su dane suglasnosti za zaduženja jedinica lokalne i područne samouprave.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, osvrnuo se na nedavne poplave koje su pogodile dijelove Sisačko-moslavačke županije. Poručio je da je zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenika Hrvatskih voda, pripadnika Hrvatske vojske, policije, Civilne zaštite, HGSS-a i policije spriječene teže posljedice.
 
Izrazio je sućut obiteljima stradalih mještana općine Jasenovac te pozvao građane da se u sličnim situacijama obrate nadležnim službama koje su uvijek spremne pomoći.
 
Dosad obnovljeno 4029 obiteljskih kuća, a na 538 u ovom se trenutku obavljaju radovi
 
Medved je kazao da je jučer u Petrinji održan sastanak Stožera za otklanjanje posljedica potresa s ciljem pripreme svih institucija za pružanje potpore stanovnicima u zimskim uvjetima. i zbrinjavanju osoba koje žive u teškim uvjetima.
 
Govoreći o obnovi oštećenih stambenih objekata, potpredsjednik Vlade kazao je da je dosad s izvođačima radova ugovorena  izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća u iznosu od 600 milijuna kuna te su potpisani ugovori za izgradnju 20 višestambenih zgrada sa 308 stanova u iznosu od 306,4 milijuna kuna
 
"Do sada je obnovljeno 4029 obiteljskih kuća, a radovi se obavljaju na 538 obiteljskih kuća", naglasio je Medved.
 
Istaknuo je da je HEP uložio 138 milijuna kuna u obnovu trafostanica, niskonaponske mreže te srednjenaponskih vodova.  "Hrvatske vode uložile su 97 milijuna kuna, a planirana ulaganja iznose više od 550 milijuna kuna", dodao je.
 
Na kraju izlaganja, potpredsjednik Vlade Medved, Izrazio je sućut obitelji zbog smrti djeteta u petrinjskom  kontejnerskom naselju, poručivši da se uzroci smrti utvrđuju.
 
Za dugove zdravstvenih ustanova nešto više od milijardu kuna
 
Za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala država će bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je ona osnivač te kroz namjensku pomoć onima kojima su osnivači županije, ukupno isplatiti 1.073.451.800 kuna, odlučila je Vlada.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je cilj, podmirenjem dugovanja, zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači država odnosno županije.

U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obaveza starijih od 120 dana na dan 31 listopada.

Bolnicama kojima je osnivač država, ukupno će iz državnog proračuna biti isplaćeno 740.481.029 kuna, a novac će biti doznačen KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Rijeka, KBC-u Split, KBC-u Osijek, KB Dubrava Zagreb, KB "Merkur", Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Klinici za dječje bolesti Zagreb i Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro Vukovar.

Kao namjenska pomoć bolnicama kojima su osnivači županije, iz državnog proračuna će biti isplaćeno 332.970.771 kuna, a biti će doznačena u 37 bolničkih zdravstvenih ustanova.

Saboru upućen konačni prijedlog zakona o službenoj iskaznici

U Hrvatski sabor Vlada je uputila konačni prijedlog zakona o službenoj iskaznici kojim se predlaže uvođenje službene iskaznice za zaposlenike državnih tijela u vidu elektroničke, tj. digitalne kartice kao javne isprave, koja bi sadržavala podatke o zaposleniku državnog tijela, te bi se koristila za dokazivanje statusa zaposlenika državnog tijela, identifikaciju i za evidenciju radnoga vremena.

Usvajanjem predloženog zakona, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, pojednostavit će se i ubrzati postupke koji se provode pred državnim tijelima.

Temeljem Zakona o strancima kojim je propisano da će Hrvatski sabor na Vladin prijedlog utvrditi načela za provedbu sveobuhvatne imigracijske politike za razdoblje od najmanje pet godina, a s obzirom na to da je riječ o dokumentu iz područja nadležnosti više državnih tijela i institucija, Vlada je na sjednici donijela i odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za izradu Nacrta prijedloga dokumenta o imigracijskoj politici. Radom međuresorne radne skupine koordinirat će MUP.

Vlada je izmijenila i Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, donesene u ožujku, te je za projekt "Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici", za koji je prvotnom odlukom osigurano 4.250.000 kuna, dodijelila dodatni novac u iznosu od 5.500.000 kuna odnosno ukupno 9.750.000 kuna.

S ovim povećanjem, iznos odobren za projekte od strateškog značaja za Hrvate izvan RH povećava se tako s 9,5 milijuna kuna na 15 milijuna kuna.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan RH Zvonko Milas naglasio je kako je "Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici" dosad najveći projekt koji vrlo uspješno realizira hrvatska zajednica u Srbiji, a u cijelosti financira Vlada RH.

On ima izuzetnu važnost za Hrvate, ne samo u Subotici i Bačkoj, nego i u cijeloj Republici Srbiji, a njime će se značajno poboljšati uvjeti rada triju ključnih institucija Hrvata u Srbiji – Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, dodao je.
 
Suglasnost Gradu Zagrebu za zaduženje od 300 milijuna kuna
 
Vlada je dala suglasnost Gradu Zagrebu za zaduženje od 300 milijuna kuna kod četiri banke, a ta sredstva će se koristiti za financiranje više kapitalnih projekata.

Klub banaka čine Zagrebačka banka, Erste&Steiermärkische banka, OTP banka i Privredna banka Zagreb, rok otplate kredita je sedam godina, uključujući dvije godine počeka, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,20 posto, jednokratnu naknadu za odobrenje i korištenje u visini od 0,05 posto ukupnog iznosa kredita te naknadu banci agentu u iznosu od 35 tisuća kuna godišnje, navedeno je u Vladinoj odluci.

Kako je rekao ministar financija Marko Primorac, zaduženje je u eurima, preračunato po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

Sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnih projekata, uključujući kulturne ustanove, predškolske i školske objekte, kao i zdravstvene, sportske i objekte socijalne skrbi.

Također, kako je navedeno u Vladinoj odluci, financirat će se i obnova objekata oštećenih potresom, izgradnja nerazvrstanih cesta, kao i projekti novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te rekonstrukcije objekta napuštene Zemaljske uzorite pivnice.

"Izdašna suglasnost da naši Zagrepčani mogu bolje i kvalitetnije živjeti. Drago nam je da možemo donijeti ovu odluku", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Osim toga, Vlada je dala suglasnosti za zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak općinama Seget, Kotoriba i Dugi Rat te općini Stupnik kod Zagrebačke banke.

Izmjene uredbi o reorganizaciji rada policije zbog Schengena

Radi ulaska Hrvatske u schengenski prostor s početkom iduće godine, odnosno promjena u sadašnjem sustavu provedbe zaštite državne granice, Vlada RH je na sjednici u petak usvojila izmjene i dopune nekoliko uredbi vezanih uz reorganizaciju rada policije.

Dopunjene su i izmijenjene Uredba o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, Uredba o plaćama policijskih službenika, Uredba o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, Uredba o policijskim zvanjima, Uredba o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju te Uredba o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja.

Izmjene se donose, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zbog ulaska Hrvatske u šengenski prostor što podrazumijeva značajne promjene u sadašnjem sustavu provedbe zaštite državne granice, posebice u smislu ukidanja granične policije na unutarnjoj granici te dodatnog jačanja zaštite vanjske granice RH i uvođenja sustava provede kompenzacijski mjera.

"Stoga je nužno provesti reorganizaciju ne samo granične policije, već i drugih linija rada policije u policijskim postajama, upravama i Ravnateljstvu policije, kao i drugim ustrojstvenim jedinicama MUP-a, od 1. siječnja iduće godine", rekao je Božinović.

Tako se u Ravnateljstvu policije ukida pet postaja granične policije na unutarnjoj granici, a u 18 policijskih postaja na unutarnjoj granici ukida se linija rada granične policije te su u 15 policijskih postaja ustrojavaju radna mjesta za provedbu kompenzacijskih mjera.

Od 1034 policijska službenika koji sada obavljaju poslove granične policije na unutarnjoj granici njih 742 bit će raspoređena na poslove granične policije, odnosno na poslove provedbe kompenzacijskih mjera i suzbijanja nezakonitih migracija te na radna mjesta granične policije na vanjskoj granici.

Ostali službenici granične policije bit će raspoređeni na radna mjesta temeljne, prometne, kriminalističke ili interventne policije u policijskim upravama, a dio će ih biti raspoređen na odgovarajuća mjesta u Upravi za posebne poslove sigurnosti.

U Policijskoj akademiji ustrojava se služba za policijski trening

U svim policijskim upravama koje imaju vanjsku granicu napravljene su korekcije radi usklađivanja ustroja s novim potrebama, poput buduće uspostave novih sustava Entry exit i Etias kod obavljanja granične kontrole na vanjskoj granici, naveo je Božinović.

U Policijskoj akademiji ustrojava se služba za policijski trening koja će se baviti organizacijom i provedbom treninga i obuke policijskih službenika koji će biti raspoređeni na obavljanje poslova kompenzacijskih mjera suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta, a sukladno s programima obuke Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu ili Fronteks.

U Upravi za europske poslove, međunarodne odnose i fondove EU se u cilju efikasnijeg korištenja fondova za područje unutarnjih poslova te ostalih europskih fondova mijenja naziv Sektora za šengensku koordinaciju i fondove EU u Sektor za fondove EU i europsko zakonodavstvo te je izvršena reorganizacija Službe za projekte i programe EU te druge inozemne izvore financiranja, ustrojavanjem dva nova odjela.

U Upravi za imigraciju državljanstvo i upravne poslove, u Sektoru za strance i međunarodnu zaštitu predlaže se povećanje šest izvršitelja zbog povećanja opsega poslova nakon stupanja na snagu novog Zakona o strancima.

Ostale uredbe predlažu se radi usklađivanja s promjenama koje proizlaze iz izmjena Uredbe o unutarnjem ustrojstvu ministarstva, a provest će se u okviru ukupno osiguranih sredstava za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu MUP-a.
 
Vlada je, bez preuzimanja financijskih obveza, prihvatila pokroviteljstvo nad izložbom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Jedan svijet te odlučila sufinancirati troškove organizacije dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije.




Pisane vijesti