Područna škola Topolovac potvrda je prijateljstva Hrvatske i Mađarske

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/05 svibnja/IMG-20230504-WA0016.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov mađarski kolega Peter Szijjarto u sisačkom prigradskom naselju Topolovac svečano su otvoriti obnovljenu školu, naglasivši kako je pomoć Mađarske u  njezinoj obnovi potvrda prijateljstva dviju zemalja.

Područnu školu OŠ Budaševo - Topolovac - Gušće obnavljao je i mađarski Malteški red sa suradnicima, a mađarska vlada humanitarnu je akciju pomogla s dodatnih 160.000 eura.

Građevinski su radovi završeni u veljači ove godine, nakon čega je škola, koju polazi četrdesetak učenika, opremljena.

"Mi u Mađarskoj Hrvatsku smatramo prijateljskom državom, a Hrvate bratskim narodom. Zato smo veliki strah osjetili kada je potres 2020. godine pogodio Hrvatsku, a osjetio se i kod nas u Budimpešti. Kada smo vidjeli štete i posljedice potresa, bilo je jasno da ćemo pomoći", rekao je ministar Szijjártó.

Dodao je kako su najveće žrtve ovakvih katastrofa najčešće djeca, pa je odluka bila da se upravo djeci i njihovim obiteljima vrati sigurnost i stabilnost. Zato se kao najprikladnija pomoć pokazala upravo obnova škole, kako bi se učenici što prije vratili u nju, dodao je.

Obnova u zamahu, koriste se i raspoloživi fondovi EU-a

Na pomoći je zahvalio ministar Grlić Radman. "Ovdje nas je okupila velikodušna gesta ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske i mađarske humanitarne službe Malteškog reda. Oni su zajedno s Gradom Siskom i nadležnim tijelima državne uprave Republike Hrvatske, te sredstvima Fonda solidarnosti EU omogućili da se 43 đaka vrate u svoju obnovljenu školu", kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je spomenuo kako je obnova nakon potresa u zamahu, pri čemu se koriste i raspoloživi fondovi EU-a. U obnovi predvodi Sisačko-moslavačka županija u kojoj je obnovljeno pedesetak velikih objekata, od čega 14 školskih objekata.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako je obnovljena škola sada ljepša nego je bila ranije, izražavajući uvjerenost kako to nije posljednji zajednički hrvatsko-mađarski projekt.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman