Polančec u Ženevi: RH se pridružuje savezu protiv prinudnog rada

Hrvatska je spremna pridružiti se svjetskome savezu protiv prinudnog rada, iskorijenjivanju siromaštva, diskriminacije, socijalne marginalizacije i trgovine ljudima, poručio je u ponedjeljak na zasjedanju Međunarodne konferencije rada (ILO) u Ženevi potpredsjednik vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je spremna pridružiti se svjetskome savezu protiv prinudnog rada, iskorijenjivanju siromaštva, diskriminacije, socijalne marginalizacije i trgovine ljudima, poručio je u ponedjeljak na zasjedanju Međunarodne konferencije rada (ILO) u Ženevi potpredsjednik vlade Damir Polančec.

Kao voditelj tripartitnog izaslanstva svoje zemlje (vlada, sindikati, poslodavci) Polančec je govorio na plenarnom zasjedanju otvorenom u ponedjeljak u sklopu 93. godišnjeg zasjedanja ILO-a koje od 31. svibnja do 16. lipnja okuplja 4.000 izaslanika iz 178 zemalja članica.

Kako je priopćilo ministarstvo vanjskih poslova Polančec je pohvalio nedavno objavljeno ILO-ovo izvješće o "Globalnom savezu protiv prisilnog rada", prvo ikada sastavljeno o toj problematici.

Zastrašujući podaci o prisilnom radu zovu na žurni odgovor međunarodne zajednice, a Hrvatska se pridružuje svjetskome savezu u borbi protiv te anomalije 21. stoljeća, posebice prisilnog rada djece, rekao je Polančec.

U svome je izlaganju predstavio razinu zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na zaštitu djece.

Kazao je da u sklopu napora za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska usklađuje svoje zakone kako bi bili kompatibilni radnome zakonodavstvu europskog bloka i u tome vidi svoju šansu da sudjeluje u europskim integrativnim procesima, kao dio globaliziranog svijeta.

Međutim, taj globalizirani svijet ima i svoje naličje pa se u tržišnom natjecanju ne smiju izgubiti pravednost i ljudska načela, upozorio je i zaključio da Hrvatska stoga podupire napore koje ILO čini u ostvarivanju vizije pravednijega svijeta.

Međunarodnoj konferenciji rada Hrvatska je pristupila gotovo odmah nakon priznanja, godine 1992., a njezin je rad bio zapažen u vrijeme dok je bila članica Međunarodnog upravnog vijeća ILO-a, kazala je za Hinu državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić.

Državna tajnica je podsjetila da je Hrvatska potpisnica svih 57 konvencija iz područja nadležnosti ILO-a, a tu su sve ključne konvencije vezane za područje rada.



Pisane vijesti