Polančec: Zadržat ćemo svih 1.209 radnika Sisačke valjaonice

Vlada će inzistirati da se u privatizaciji sisačke Valjaonice cijevi zadrži svih 1.209 zaposlenika i od tog zahtjeva neće odustati, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - Vlada će inzistirati da se u privatizaciji sisačke Valjaonice cijevi zadrži svih 1.209 zaposlenika i od tog zahtjeva neće odustati, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

"Naš je interes da zadržimo najmanje 1.209 zaposlenih jer smo procijenili kroz rad Povjerenstva za sanaciju i restrukturiranje crne metalurgije da je to broj koji može ostati na svojim radnim mjestima i za koji se može, uz nužne investicije u tvrtku, osigurati budućnost i puna zaposlenost", rekao je Polančec na konferenciji za novinare u Vladi.

Upitan kako komentira izjave HDZ-ovca Andrije Hebranga u medijima da ostanak svih 1.209 radnika Valjaonice nije uvjet u privatizaciji i da ih novi vlasnik ne mora zadržati, Polančec je kazao da se jutros čuo s Hebrangom koji mu je rekao da je njegova izjava u tisku krivo interpretirana. Hebrang će se, najavio je Polančec, o tome danas oglasiti priopćenjem.

Od strateškog partnera koji bude odabran na nedavno raspisanom natječaju za privatizaciju Valjaonice, Vlada će tražiti i da osigura nastavak osnovne djelatnosti Valjaonice, izvrši obvezna ulaganja, te preuzme važeći kolektivni ugovor.

Ako ipak dođe do sklapanja novog kolektivnog ugovora, on može biti samo bolji a nikako lošiji od postojećeg, istaknuo je Polančec.

Dodao je kako je obveza novoga vlasnika preuzeti svih 275 radnika u Remont Capragu, tvrtki koja je u vlasništvu sisačke Valjaonice, naglasivši da je tekst natječaja usklađen sa sindikatima.

Polančec je prozvao SDP da preko sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić nepotrebno politizira situaciju oko privatizacije Valjaonice, tobože štiteći nezadovoljne radnike.

"To je pokušaj SDP-a da skrene pozornost s uloge Ingrid Antičević Marinović u aferama koje ovih dana izlaze na vidjelo", rekao je.

Da se lokalna politika treba odmaknuti od privatizacije Valjaonice i brigu za radnike prepustiti sindikatima smatraju i čelnici Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović.

Obojica su izjavili da pitanje zaštite radničkih prava treba izdvojiti iz aktualne predizborne kampanje. "Odričem pravo lokalnoj politici u Sisku da tobože štiti interese radnika", rekao je Matijašević.

Polančec je na upit da komentira prijedlog državnog proračuna za 2007. "teškog" oko 108 milijardi kuna, kazao da je proračun ambiciozan i realan te da je Ministarstvo financija "izvanredno obavilo svoj posao".



Pisane vijesti