Premijer Sanader doputovao u Bratislavu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader doputovao je u četvrtak prijepodne u Bratislavu i počeo sudjelovanje na Desetom dijalogu pravoslavnih crkava i Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) koji se u četvrtak i petak odvija u glavnom slovačkom gradu.

BRATISLAVA, 9. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader doputovao je u četvrtak prijepodne u Bratislavu i počeo sudjelovanje na Desetom dijalogu pravoslavnih crkava i Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) koji se u četvrtak i petak odvija u glavnom slovačkom gradu.

Sanader će se sudionicima dijaloga obratiti u četvrtak tijekom prve tematske cjeline pod nazivom "Solunski proces - Izvješća o napretku iz Hrvatske i Srbije". O istoj temi govorit će grčki premijer Kostas Karamanlis, makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski i srbijanski ministar obrazovanja Slobodan Vuksanović koji je u Bratislavu doputovao umjesto najavljenog premijera Vojislava Koštunice. Iako je u prvim nacrtima programa bio najavljen, u Bratislavu nije doputovao ni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U istoj tematskoj cjelini trebali bi govoriti i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, episkop bački Irinej i poglavar SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije.

Prema priopćenju EPP-a, u drugim raspravama najavljeni su, među ostalima, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene van der Linden i europski povjerenik za obrazovanje i kulturu Jan Figel, a nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić otkazali su svoj dolazak.

Skup u Bratislavi otvoren je zajedničkom molitvom i pozdravnom porukom ekumenskog partijarha Bartolomeja koju je pročitao njegov izaslanik. Rasprave će moderirati slovenski eurozastupnik Alojz Peterle, koordinator EPP-a za dijalog s vjerskim zajednicama. Skup završava u petak usvajanjem zajedničke deklaracije.

Dijalog između pravoslavne crkve i grupacije Europske pučke stranke i Europskih demokrata redovito se održava svake godine, a premijer Sanader sudjelovao je i na prošla dva sastanka, održana u Istanbulu i Solunu. Ovogodišnji skup fokusirat će se na interakciju politike i vjere na jugoistoku Europe i ulogu koju vjerske zajednice mogu imati u integraciji naroda zapadnog Balkana u europski mozaik.



Pisane vijesti