Položaj i suradnja hrvatske i mađarske manjine u dvije zemlje unaprjeđuju naše ukupne odnose

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/28 studeni/0-02-0a-13c7f9055b5bc9b1306483a1d731d6fbd3e730b54f943399740e0715801aeef1_611658b0.jpg

Učenički dom u Osijeku, kojeg su danas otvorili predsjednici vlada Plenković i Orban, projekt je vrijedan gotovo 10 milijuna kuna, financiran sredstvima hrvatskog Državnog proračuna, a premijer Plenković poručio je da će pridonijeti očuvanju identiteta i obrazovanja Mađara u Hrvatskoj te da se radi o primjeru standarda koje Hrvatska osigurava svojim manjinama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s mađarskim predsjednikom Vlade Viktorom  Orbanom otvorio je danas novi učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku.

Tom je prigodom premijer Plenković naglasio da su Hrvatska i Mađarska prijateljske i susjedne zemlje, a najveća poveznica u odnosima dviju zemalja su Mađari koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Mađarskoj.

"Upravo ta činjenica jasna je obveza dviju vlada da u svojim politikama, u svojem sustavu brige prema pripadnicima manjina, kontinuirano unaprjeđujemo sve što može sačuvati identitet, kulturu, obrazovanje i tradiciju naših dviju zajednica u naše dvije zemlje", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je da u Hrvatskoj prema službenim podacima živi nešto više od 14 tisuća Mađara, dok u Mađarskoj živi oko 26 tisuća Hrvata. "Nama je najvažnije da se obje zajednice dobro osjećaju i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, što potvrđuje njihovoj položaj, ali i suradnja, koja se putem komunikacije preko manjina, odvija i unaprjeđuje ukupne odnose između naših zemlja", poručio je premijer. 

Predsjednik Vlade kazao je kako se suradnja dviju zemalja najbolje manifestira kroz konkretne primjere. Za jedan od njih naveo je učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku, čiju je izgradnju financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u vrijednosti s oko 10 milijuna kuna.

Smatra da ovaj učenički dom, koji je izgrađen u nešto više od godinu dana, predstavlja dodanu vrijednost mađarskom Prosvjetno-kulturnom centru, koji ovdje djeluje već 20 godina, i koji će omogućiti učenicima koji nisu iz Osijeka da na najučinkovitiji način pohađaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

"Veselim se što će ovaj Centar i ovaj dom pridonijeti obrazovanju, a obrazovanje očuvanju identiteta na najvišoj razini. To su standardi koje Hrvatska pruža manjinama u Hrvatskoj i očekuje da takvu zaštitu manjinskih prava imaju Hrvati u nama susjednim zemljama", poručio je premijer Plenković.

Orban zahvalio hrvatskoj Vladi na financiranju izgradnje učeničkog doma

Mađarski premijer Orban zahvalio je hrvatskoj Vladi na financiranju izgradnje učeničkog doma. Izrazio je zadovoljstvo što su Hrvati u Mađarskoj zadržali svoje "hrvatstvo", a Mađari u Hrvatskoj svoje "mađarstvo", i tako pridonijeli bogatstvu i raznolikosti obiju zemalja.

Ravnatelj mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra Janos Andocsi kazao je da novi učenički dom udovoljava svim suvremenim standardima te da realizacija projekta svjedoči o poštivanju manjinskih prava mađarske zajednice, a nazočnost dvojice premijera potvrđuje da je mađarska zajednica vrijednost koja obogaćuje i hrvatsko društvo.

Po završetku svečanosti otvorenja, dvojica predsjednika vlada Plenković i Orban održali su radni sastanak, s izaslanstvima.

Suradnja Hrvatske i Mađarske kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

U izjavi za novinare nakon sastanka, premijer Plenković naglasio je da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje te da je Mađarska Hrvatskoj 5 odnosno 6 trgovinski parter.

Doda je da je objema zemljama u interesu jačanje međusobne suradnje i razvoj projekara koji imaju prekograničnu dimenziju.

"Za nas je posebno važno da hrvatska Vlada u našem mandatu kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem stavlja akcent na istok Hrvatske i pet slavonskih županija. Sljedeći Savjet bit će u Vukovaru i želimo da se brojni projekti i kroz iduću financijsku perspektivu kanaliziraju prema onim županijama koje su manje razvijene od prosjeka i unutar Hrvatske i na razini Europske unije. Stoga mi je drago da i s mađarske strane postoji interes za razvoj, ulaganja i suradnju onih dijelova Baranje koji su u Mađarskoj", istaknuo je Plenković.

Razgovarali su i o pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, koje će imati četiri bloka prioriteta – Europa koja se razvija i raste, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je globalno utjecajna.

Premijer Plenković dodao je da će hrvatsko predsjedanje posebnu pozornost posvetiti trima velikim dosjeima – uređenju budućih odnosa EU i Ujedinjene Kraljevine, nastavku pregovora o novom sedmogodišnjem proračunu i sastanku na vrhu između članica EU i država jugoistoka Europe u Zagrebu, posvećenom pitanju proširenja.

Premijer Orban kazao je da su prioriteti hrvatskoga predsjedanja vrlo bliski Mađarskoj te smatra kako bi bilo odlično da Hrvatska ispuni sve ciljeve koje je postavila u tom razdoblju, zaželjevši joj uspješno vodstvo EU-om u prvoj polovici 2020.

Naglasio je da je proširenje važno pitanje te da su obje zemlje i dalje, još snažnije, posvećene dogovoru o daljnjem proširenju na sve zemlje koje ispune kriterije, koji moraju biti jednaki za sve.

Što se tiče bilateralnih odnosa, premijer Orban poručio je da se ne radi samo o prijateljstvu već i o strateškoj suradnji.

"Hrvatska ne može biti uspješna bez uspješne susjede Mađarske, a Mađarska ne može biti uspješna bez uspješne susjede Hrvatske", istaknuo je i dodao da stoga Mađarska i Hrvatska imaju zajednički interes da podupiru međusobne uspjehe.
U tome, naglasio je, važnu ulogu imaju i manjine u Hrvatskoj i Mađarskoj.

"Radimo sve najbolje za vašu manjinu u Mađarskoj, a raduje me što vidim da isto to vi radite ovdje u Hrvatskoj kako biste osigurali da mađarska zajednica očuva svoj identitet, kulturu i obrazovanje", zaključio je Orban.   

Pisane vijesti