Poruka predsjednice Vlade u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je poruku u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa, 15. studenog:

„Svake tri minute u svijetu se ugasi jedan dječji život. Svakih šest sekundi netko umre ili postane invalidom. Ovdje se ne radi o ljudskim gubicima zbog epidemije neke nove zarazne bolesti ili pošasti rata, radi se o žrtvama prometnih nesreća.

U Hrvatskoj, nesreće u prometu odnesu gotovo dva života svakoga dana. I dok je u najrazvijenijim europskim zemljama broj žrtava u prometu smanjen na 6 osoba na svakih 100.000 stanovnika, u Hrvatskoj je on više nego dvostruk.

Tužnu statistiku nepotrebnih ljudskih stradanja moramo, hoćemo i možemo mijenjati. Ovoj bolesti, ipak, ima lijeka. Ponajprije je to podizanje prometne kulture i civiliziranosti svih sudionika u prometu naporom čitavog društva, to su svi mogući oblici prevencije, ali i neodvojive represije, te ulaganje u sigurnost prometnica. A kad se nesreća jednom dogodi, onda nemar, egoizam i bezobzirnost moraju biti primjerno kažnjeni.

Vlada Republike Hrvatske prepoznaje pitanje sigurnosti na cestama kao jedan od gorućih društvenih problema, s tragičnim posljedicama za obitelji unesrećenih, ali i velikim javno-zdravstvenim, demografskim i gospodarskim gubicima za cijelu zajednicu. Sustavnim, stalnim i sinergijskim radom više ministarstava, promicanjem prometne kulture, dopunama zakona i propisa, kontrolama, poboljšanjem cestovne infrastrukture i, napokon, financijskim ulaganjima, radimo na poboljšanju te sigurnosti. Sve manje od toga značilo bi plaćanje prevelike cijene.

Iskreno podržavam dragocjen rad Udruge obitelji osoba stradalih u prometu te podupirem pokretanje Nacionalne kampanje za povećanje sigurnosti u prometu, s ciljem osvješćivanja opasnosti i neutraliziranja uzroka prometnih nesreća.

Uz Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa, pozivam sve sudionike u prometu na veću odgovornost. Nepoštivanje propisa i nepoštivanje drugih, ubija. Lakomislenost i nepažnja na cesti smrtonosni su.

Poštujmo svoje i tuđe pravo na život.“



Pisane vijesti