Posjet SAD-u premijer Sanader ocijenio "iznimno uspješnim"

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je "iznimno uspješnim" svoj trodnevni posjet SAD-u i razgovore s predsjednikom Georgeom W. Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyem, ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

WASHINGTON, 19. listopada 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je "iznimno uspješnim" svoj trodnevni posjet SAD-u i razgovore s predsjednikom Georgeom W. Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyem, ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Srdačan prijem i podršku koju su čelnici SAD-a iskazali Hrvatskoj i njezinim euroatlantskim težnjama, premijer Sanader je u srijedu u Washingtonu opisao kao "konačnu potvrdu i konačnu afirmaciju Hrvatske kao subjekta međunarodne politike i zajednički uspjeh svih onih koji su radili na učvršćenju međunarodnog položaja Hrvatske".

Dodao je kako pritom misli na predsjednika Stjepana Mesića, na Hrvatski sabor, na predsjednika Sabora, bivše Vlade i hrvatske branitelje koji su se 1991. borili za neovisnost.

"Ovo što smo doživjeli u Washingtonu svjedoči da je Hrvatska postala renomirani partner međunarodne zajednice, SAD-a, EU-a i svih kojima je stalo do prosperiteta i mira u svijetu", kazao je.

Kao najupečatljiviji trenutak posjeta izdvojio je izjavu predsjednika Busha da Hrvatska treba ući u članstvo NATO-a 2008. godine.

"To je snažna izjava koja će imati značajan učinak na summit NATO-a u Rigi i dati pečat završnom dokumentu skupa", rekao je.

Na pitanje je li zauzvrat Hrvatska trebala obećati potpisivanje članka 98. o neizručivanju američkih vojnika međunarodnom kaznenom sudu ili slanje dodatnih snaga u Afganistan, Sanader je kazao kako je čuo za takva nagađanja u Hrvatskoj, ali da se "o tome nije govorilo", te napomenuo kako se Hrvatska treba "emancipirati" i gledati na to kao na rezultat ukupnih napora na svojoj međunarodnoj afirmaciji.

Kazao je kako je predsjednik Bush zahvalio na doprinosu koji Hrvatska daje u Afganistanu i u 11 mirovnih misija UN-a u svijetu.

Busha je zanimalo i do kuda je Hrvatska došla na putu u EU, rekao je Sanader. Istaknuo je koincidenciju završetka screeninga, kao prve etapa hrvatskih pristupnih pregovora s Bruxellesom.

S predsjednikom Bushom razgovarali smo i o globalnom ratu protiv terorizma, zanimalo ga je naše mišljenje o nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje, o Iranu i drugim pitanjima, rekao je premijer i dodao kako SAD respektiraju naše mišljenje o različitim pitanjima međunarodne zajednice, posebno o stanju u regiji, o BiH, o Kosovu, do razvoja situacije u Moldovi, i Ukrajini.

Iz izvora hrvatskog izaslanstva se doznaje da je predsjednika Busha posebno dojmilo kako mu je premijer Sanader obrazložio razvoj situacije u jugoistočnoj Europi i angažman Hrvatske za trajno stabiliziranje regije.

U razgovorima s predsjednikom SAD-a i drugim dužnosnicima "naglasio sam potrebu održavanja statusa ravnopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti hrvatskog naroda u BiH kao temeljne pretpostavke očuvanja BiH, što su podržali svi američki sugovornici", rekao je Sanader.

"Hrvatska je prijateljska zemlja, koja će se zauzimati za europsku budućnost BiH, ali Hrvati moraju zadržati jednakopravnost i konstitutivnost kao i druga dva naroda", poručio je.

Na upit o tome kako hrvatsku javnost uvjeriti u prednosti NATO članstva, premijer je kazao kako NATO danas nije ono što je bio u vrijeme Hladnog rata, već je prije svega sustav vrijednosti kao što su demokracija, sloboda, ljudska prava, vladavina prava, socijalno-tržišno gospodarstvo. "To su vrijednosti koje Hrvatska brani i koje živi. Da je kojim slučajem Hrvatska 1991. bila članica NATO-a nikada ne bi bilo rata", rekao je Sanader.

Na pitanje o tome koliko je izgledno da predsjednik Bush dođe u posjet Hrvatskoj u koji ga je pozvao, premijer Sanader je kazao kako očekuje njegov posjet, te da je siguran kako bi bio "toplo dočekan i primljen u Hrvatskoj".

Na upit je li na razgovorima s američkom stranom spominjan natječaj za nabavu oklopnih transportera za Hrvatsku vojsku, u kojemj sudjeluje i austrijska tvrtka Steyer u američkom vlasništvu, odgovorio je negativno.

"I tu se vidi potpora koju SAD daje Hrvatskoj. Nije bilo ni riječi o tom projektu koji Hrvatska namjerava što prije realizirati", rekao je Sanader i dodao kako je s predsjednikom Mesićem dogovorio da nadležno "povjerenstvo potpuno neovisno procijeni što je najbolje za našu vojsku".

Odgovarajući na pitanje o razgovorima o novim američkim investicijama u Hrvatskoj, premijer je ukazao na primjer Češke, čiji mu je premijer devet milijardi dolara ulaganja u 2005. obrazložio članstvom u NATO-u i EU-u, sugerirajući da članstvo donosi dobrobiti i na tom planu.

Najavio je kako iz SAD-a putuje u Helsinki na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i HDZ.

U posjetu SAD-u su, uz premijera Sanadera, boravili su i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Branko Vukelić i ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti