Potpisan Dodatak II. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

U Ministarstvu zdravstva danas je potpisan Dodatak II. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. 

Dodatak II. potpisali su  ministar zdravstva Milan Kujundžić, ispred Vlade Republike Hrvatske,  Brankica Grgurić ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.
 
Dodatkom II. predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto, kao i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto. Ujedno, naknada za pripravnost povećana je za 1 posto za radni dan odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan.
 
Ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu. 
 
Dodatkom II. primjena Kolektivnog ugovora određena je do 31. prosinca 2022. godine.
 
Kujundžić: U tri godine mandata Vlada povećala plaće zdravstvenih djelatnika za ukupno 18 posto
 
Ministar Kujundžić rekao je kako je ovim Kolektivnim ugovorom napravljen iskorak te izrazio zadovoljstvo što zaposleni u zdravstvu dobili kolektivni ugovor s obzirom da ga među javnim službama jedini nisu imali.
 
Istaknuo je kako je ova Vlada, za razliku od SDP-ove koja nije povećala plaće u zdravstvu ni za lipu, u tri godine mandata povećala plaće zdravstvenih djelatnika za ukupno 18 posto, što uključuje povećanja plaća na razini javnih službi (2, 2, 3+2 posto) te sadašnjih sedam posto.
 
„Ne tvrdim da je to dovoljno i da je to puno, ali ako hoćemo liječiti ljude, operirati, ako hoćemo spašavati živote i odgovoriti veledrogerijama, a ne uvesti HZZO u bankrot, to je bio maksimum koji se moglo u ovom trenutku napraviti“, rekao je Kujundžić.

Sastanak s veledrogerijama o dugovima u ponedjeljak

Ministar Kujundžić kazao je danas kako će se, kao i dosad, unutar Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ( HZZO) naći sredstava za otplatu dijela duga veledrogerijama, sa čijim će se predstavnicima sastati u ponedjeljak.

"S veledrogerijama imamo sastanak u ponedjeljak, sa županima u srijedu, a razgovarao sam s premijerom i ministrom financija. Dospjeli dug prema veledrogerijama iznosi 2,1 milijarde kuna, različito po pojedinim bolnicama. U ovom trenutku ćemo sigurno, kao i do sada, unutar HZZO-a iznaći određena sredstva kako bismo otplatili dio duga a, naravno, ako u rebalansu bude prostora i tu ćemo otplatiti dio duga", rekao je Kujundžić novinarima nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo.

"Pritisci veledrogerija su s jedne strane za razumjeti, one traže veliki novac, ali s druge strane nema ugroze u njihovom poslovanju. Oni oko 75 posto svojih prodanih proizvoda naplate unutar 60 dana i manje, a HZZO im skupe lijekove isplati unutar 40 dana", istaknuo je Kujundžić.

Kaže kako se u Vladi razmatra i eventualna otplata cjelokupnog duga, ali u tom slučaju će hrvatsko tržište lijekova drugačije izgledati. 

"Tržište lijekova će se trebati svakako mijenjati. S jedne strane nije normalno da se duguje 300, 500 ili 900 dana, a s druge strane postoji prostor za drugačije cijene lijekova, o tome ćemo razgovarati", zaključio je ministar. 

Izvor: Ministarstvo zdravstva / Hina / Vlada

Pisane vijesti | Milan Kujundžić