Plenković za RTL: Dubravka Šuica sve je deklarirala, GONG-ovi zahtjevi su promašeni

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/27 rujna/PVRH-RTL-3.jpg

U Bruxellesu predsjednik Vlade Plenković razgovarao je s novinarkom Damirom Gregoret za RTL DANAS o pristupanju Hrvatske Schengenu, zahtjevima GONG-a vezanima uz imovinsku karticu Dubravke Šuice, kao i ostalim aktualnim političkim temama.

Premijer je komentirao izjavu slovenskog kolege Marjana Šareca kojemu je sumnjivo da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u Schengen s obzirom na to da sa svim susjedima još ima otvorena granična pitanja.

"Naš je cilj bio da ispunimo kriterije u svih osam područja. Mislim da smo ih sve ispunili, to je ocjena nadležne službe. Jučer je Jean-Claude Juncker jasno kazao da će se do kraja njegova mandata na razini kolegija usvojiti preporuka Komisije prema Vijeću da Hrvatska uđe u Schengen. Hrvatska će sigurno ući u Schengen i nema nikakvih miješanja pitanja međunarodnog prava s europskim pravom, a to je pitanje granice koje će se riješiti na drukčiji način. Njihove izjave više govore o njima", rekao je Plenković.

Za zahtjeve GONG-a o tome da Dubravka Šuica objavi svoju imovinsku karticu premijer je rekao da su promašeni.

Gospođa Šuica sve je deklarirala kome je trebala, prošla je Odbor, ti dokumenti bit će na web stranici

"Poanta je upravo u tome. Ta gospoda koja glume nevladinu udrugu rade političku akciju u trenutku u kojem i ne poznaju proceduru. Gospođa Šuica je onome kome je trebala deklarirala sve. Njezin suprug je gotovo 50 godina pomorac, među ostalim, kapetan duge plovidbe. Ona je sve što je trebala - deklarirala. Prošla je Odbor, ti dokumenti bit će na web stranici Komisije kad se ona izabere za povjerenicu", kazao je.

Na pitanje hoće li Lovro Kuščević na kraju biti u Odboru za zakonodavstvo Plenković je rekao da je to stvar Kluba HDZ-a.

"Svaki odbor u Saboru bavi se zakonom. Ovo je, po meni, još jedna od fabriciranih tema od više-manje istih aktera ne bi li se HDZ-u u kontekstu predsjedničkih izbora, parlamentarnih izbora, bacalo malo papra i soli", rekao je premijer.

U Vladajućoj koaliciji nema problema

Negirao je probleme u vladajućoj koaliciji kazavši da je ona jako dobra: "Da ste bili s nama na ručku, vidjeli biste koliko je dobra - harmonija".

Upitan vidi li elemente kaznenog djela u izjavama čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje propituje i Državno odvjetništvu, odgovorio je kako je apsolutno za slobodu govora. "Svi moramo razumjeti da ograničavati nekome slobodu govora nije verzija Hrvatske i društva kakvog ga ja vidim 2019.", poručio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore za koje HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović još nije objavila službenu kandidaturu. Ustvrdio je kako aktualna predsjednica svoju kandidaturu objaviti kada se vrati s putovanja iz SAD-a. Potvrdio je da je objava kandidature dio njihovih stalnih konzultacija te poručio da će ostalo prepustiti njoj.

"Vidim da je puna energije, kad se vrati iz SAD-a objavit će kandidaturu". Na pitanje bi li njezin eventualan poraz značio i njegov poraz, Plenković je odgovorio: "Ona će pobijediti. Ona i HDZ".

Izvor: RTL / HINA / Vlada




Pisane vijesti | Andrej Plenković