Potpisan Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisan_memorandum_o_suglasnosti_izmedu_vlade_republike_hrvatske_i_vlade_republike_slovenije.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša danas su, u dvorcu Mokrice, potpisali Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako konačno imamo dogovor. „On je tražio malo dobre volje, malo kontakata, djelovanja stručnjaka, ministara, pregovarača“, pojasnio je premijer Milanović istaknuvši da sada imamo rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu. „Memorandum je kratak i jasan te puno jednostavniji od sporazuma o arbitraži koji je puno kompleksniji i detaljniji“, dodao je. Izrazio je žaljenje što Ljubljanska banka nije prisutna na hrvatskom tržištu zadnjih dvadeset godina jer je to bila banka od povjerenja. „Da je problem riješen prije dvadeset godina, tada bi Ljubljanska banka bila prva na hrvatskom tržištu i već zaradila milijarde. To se nije dogodilo i zato dugih dvadeset godina kasnije mi o ovome razgovaramo“, rekao je predsjednik Vlade Milanović.

Predsjednik slovenske Vlade Janez Janša naglasio je kako se ovim Memorandumom rješava i posljednje otvoreno pitanje između dviju država koje je stajalo na putu do konačne ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora za ulazak u EU. „Rješenje je takvo da omogućuje da Vlada Republike Slovenije još ovaj tjedan uputi u Državni zbor zakon o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora. Državni zbor će početi postupke čim od hrvatske Vlade dobije sve dokumente o ratifikaciji danas potpisanog memoranduma“, pojasnio je premijer Janša izrazivši uvjerenje da će da će do kraja ožujka slovenski parlament ratificirati hrvatski Pristupni ugovor. „ Slovenija se veseli suradnji s prijateljskom i susjednom Hrvatskom u Europskoj uniji“ , zaključio je.



Pisane vijesti