Potpisan Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i Međunarodnog odbora Crvenog križa

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Vlade Republike HrvatskMemorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnog odbora Crvenog križa o određivanju uloga i nadležnosti prilikom prijenosa nadležnosti za upravljanje podacima o nestalim osobama Međunarodnog odbora Crvenog križa Vladi Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Vlade Republike Hrvatske, Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnog odbora Crvenog križa o određivanju uloga i nadležnosti prilikom prijenosa nadležnosti za upravljanje podacima o nestalim osobama Međunarodnog odbora Crvenog križa Vladi Republike Hrvatske. U ime Međunarodnog odbora Crvenog križa Memorandum o suglasnosti potpisat će Olivier Martin, zamjenik voditelja operacija Međunarodnog odbora Crvenog križa za Europu i Ameriku.
Upućujući zahvalu Međunarodnom odboru Crvenog križa na svom doprinosu u procesima potrage za zatočenim i nestalim osobama u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što na ovaj način, predajom svojih podataka o aktivnim i zaključenim slučajevima zatočenih i nestalih osoba, Međunarodni odbor Crvenog križa odaje priznanje hrvatskoj Vladi u tim procesima. Pritom je rekla kako potpisivanje ovog Memoranduma i predaja podataka hrvatskoj Vladi ukazuje i na stabilno stanje u pogledu ljudskih prava u Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako se na početku agresije na Republiku Hrvatsku na popisu zatočenih i nestalih nalazilo preko 18.000 osoba, a danas je još uvijek nepoznata sudbina njih 1131. Također je rekla kako se upravo u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa od 2001. godine prikupljaju podaci o građanima Republike Hrvatske nestalim 1995. godine, od čega je otvoreno ostalo još 946 zahtjeva za traženjem. Polazeći od stava da svaka obitelj mora doznati sudbinu svojih najbližih potpredsjednica Kosor poručila je kako će Vlada i dalje intenzivno nastaviti s procesima potrage za svim zatočenim i nestalim osobama.
Voditelj operacija Međunarodnog odbora Crvenog križa za Europu i Ameriku Olivier Martin istaknuo je da se deset godina nakon završetka rata mnogo stvari izmijenilo u pozitivnom smjeru te su stvoreni preduvjeti za predaju podataka Međunarodnog odbora Crvenog križa hrvatskoj Vladi i Hrvatskom Crvenom križu, što je i rezultiralo današnjim potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti. Podsjetio je pritom kako je od 1991. do 2006. godine Međunarodni odbor Crvenog križa kontaktiran od strane nekoliko tisuća obitelji, otvorio je 5774 slučaja potrage za zatočenim i nestalim osobama, a do danas je ostalo oko 2400 slučajeva neriješeno. Hrvatskoj Vladi zahvalio je na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, te najavljujući prestanak rada Ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa krajem ove godine, napomenuo kako će se briga Međunarodnog odbora Crvenog križa za problem zatočenih i nestalih osoba nastaviti i u budućnosti. Voditelj Martin rekao je kako će Međunarodni odbor Crvenog križa izvijestiti i pismeno obitelji da u nastavku potrage kontaktiraju Hrvatski Crveni križ, kao svog partnera.




Pisane vijesti