Predsjednik Vlade danas u Pragu prima nagradu za slobodu i demokraciju

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader prima u petak poslije podne u Pragu nagradu fondacije Vašek i Anna Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj, srednjoj i istočnoj Europi.

PRAG, 28. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader prima u petak poslije podne u Pragu nagradu fondacije Vašek i Anna Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj, srednjoj i istočnoj Europi.

Sanader će na Karlovu Sveučilištu primiti nagradu koja je prvi puta uručena 1994. godine, a predat će mu je Roger Ream, predsjednik Fondacije za američke studije (TFAS) koja tradicionalno dodjeljuje nagradu Vašek i Anna Maria Polak.

Na svečanosti će govoriti, osim premijera Sanadera, zamjenik rektora Karlovog Sveučilišta Josef Stingl, direktor Američkog instituta za političke i ekonomske sustave Matthew Kwasiborski, te nekoliko sveučilišnih profesora, a na početku svečanosti održat će se i promocija studenata.

Nagrada koja će biti uručena hrvatskom premijeru ime je dobila po Čehu Vašeku Polaku, borcu protiv nacizma koji je po završetku Drugog svjetskog rata morao emigrirati iz tadašnje Čehoslovačke u strahu od komunističkog režima, te njegovoj drugoj supruzi Anni Mariji Littlejohn.

Vašek Polak emigrirao je 1949., najprije u zapadnu Njemačku a potom u Sjedinjene Države, gdje je uspio u poslovnom svijetu automobilske industrije te se do devedesetih godina poprilično obogatio.

Tamo se i drugi put oženio, ali je njegova supruga deset godina nakon vjenčanja preminula od raka 1993. godine, a Vašek Polak brojnim se donacijama uključio u borbu protiv raka dojke, a počeo je podupirati i TFAS koji tradicionalno, uz ostale godišnje nagrade, dodjeljuje i nagradu Vašek i Anna Maria Polak.

Polak je nastradao u prometnoj nesreći u Njemačkoj 1997. godine.

U posljednjih desetak godina nagradu Vašek i Anna Maria Polak dobili su i tadašnji premijer a današnji slovenski predsjednik Janez Drnovšek (1998.), premijer Srbije Zoran Đinđić (2002.), ubijen 2003., te nekoliko predsjednika i premijera iz Baltičkih zemalja, Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke.



Pisane vijesti