Potpisan Sporazum o decentralizaciji upravljanja pomoći EK-a

Sporazum o decentralizaciji upravljanja pretpristupnom pomoći potpisali su u srijedu navečer u zgradi Vlade RH državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić i glavni direktor Uprave za proširenje Europske komisije Michael Leigh, koji je u posjet Zagrebu stigao zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom za proširenjem Ollijem Rehnom.

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Sporazum o decentralizaciji upravljanja pretpristupnom pomoći potpisali su u srijedu navečer u zgradi Vlade RH državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić i glavni direktor Uprave za proširenje Europske komisije Michael Leigh, koji je u posjet Zagrebu stigao zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom za proširenjem Ollijem Rehnom.

Tim sporazumom se obavlja prijenos upravljanja programima Phare, CARDS i ISPA na hrvatske vlasti.

Europska komisija ovime pokazuje da je Zagreb sposoban učinkovito koristiti pretpristupne fondove i korektno njima financijski upravljati.

U razdoblju od 2001. do 2005. godine Hrvatska je bila korisnik više od 500 milijuna eura pomoći EU koja je dolazila kroz programe Phare (tehnička pomoć za proces reformi), ISPA (kapitalne investicije u područjima zaštite okoliša i transporta), SAPARD (podrška i poticaji u područjima poljoprivrede i ruralnog razvoja) te CARDS (razvoj i stabilizacije).

Pomoć se dosad provodila centraliziranim načinom, što znači da je Europska komisija bila odgovorna za provedbu projekata, no Hrvatska, koja je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, odsad će preuzeti punu odgovornosti i vlasništvo nad tim programima pomoći.

Nakon uspješne akreditacije koje su izvele revizorske službe Europske komisije u drugoj polovici prošle godine, EK je donijela odluku o prijenosu upravljanja programima Phare i CARDS te ISPA hrvatskim tijelima te im tako dopusti potpuno preuzimanje rada na programiranju, natječajnim postupcima i provedbi tih programa. Komisija će zadržati samo neke funkcije prethodnog nadzora u tijeku natječajnih postupaka i ugovaranja u bliskoj budućnosti.



Pisane vijesti