Predsjednik Vlade s predsjednikom Europske komisije Barrosom

Posjet predsjednika Europske komisije Hrvatskoj nekoliko mjeseci nakon otvaranja pregovora s EU jasan je znak Hrvatskoj da je na dobrom putu i da ima potporu Komisije, ocijenili su u srijedu u Zagrebu Jose Manuel Barroso i hrvatski premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Posjet predsjednika Europske komisije Hrvatskoj nekoliko mjeseci nakon otvaranja pregovora s EU jasan je znak Hrvatskoj da je na dobrom putu i da ima potporu Komisije, ocijenili su u srijedu u Zagrebu Jose Manuel Barroso i hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Nekoliko mjeseci nakon početka pregovora s EU, dolazak prvog čovjeka Europske komisije je veliki poticaj nama i velika poruka da Hrvatska pripada europskoj obitelji", kazao je Sanader.

"Moja poruka danas ovdje je poruka povjerenja i ohrabrenja, sigurni smo će Hrvatska uskoro biti punopravna članica EU-a", kazao je Barroso koji je u posjet Hrvatskoj došao u pratnji europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i generalnog direktora za proširenje Europske komisije Michaela Leigha.

"Znamo i mi i hrvatska vlada da je to u najboljem interesu hrvatskog naroda i Hrvatske", istaknuo je Barroso.

"Vi ste sada u novoj fazi, u novom razdoblju odnosa između EU i Hrvatske nakon što je zatvoreno ključno pitanje - potvrda suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY)", rekao je predsjednik Europske komisije dodavši "sada imamo otvoren put Hrvatskoj za konkretan napredak u glavnim pitanjima".

Kako je istaknuo, proces pregovora nije lagan ni za jednu zemlju i sigurno će biti teških pitanja u 35 poglavlja o koliko ih Hrvatska mora pregovarati s EU.

"Ali cilj nam je jasan, zajednički cilj nas i hrvatske vlade je jasan, naša predanost je jasna. To je moja poruka danas ovdje svima: mi smo tu da vam pružimo potporu", rekao je Barroso.

Hrvatski premijer je rekao da je na sastanku s Barrosom, Rehnom i Leighom razgovarao o nizu pitanja koja se tiču Hrvatske na putu prema EU, o pregovorima, uvjetima koje Hrvatska mora ispuniti, ali i stanju u regiji.

"Hrvatska bez obzira na činjenicu što želi ambicioznim pristupom u pregovorima ići prema punopravnom članstvu u EU ne želi otići iz regije, niti želi zaboraviti da je u ovom dijelu Europe i da je njena zadaća s međunarodnom zajednicom pomoći da dođe do trajne stabilizacije ovog dijela Europe", rekao je Sanader.

Hrvatska će pomoći i neće voditi pojedinačnu politiku prema regiji, kazao je hrvatski premijer.

"Ona će zajednički s EU, ali koristeći i nudeći svoje iskustvo kao zemlja koja poznaje mentalitet, povijest, jezike i stanje u ovom dijelu Europe pomoći Uniji i međunarodnoj zajednici da se dođe do trajnog političkog rješenja i trajne političke stabilizacije koja će omogućiti prosperitet i europsku prespektivu svim zemljama u regiji", istaknuo je Sanader.

"Europska unija pozdravlja opredjeljenje Hrvatske da surađuje sa susjedima, to je važno za regiju, ali to je važno i nama. Mi računamo na konstruktivnu i aktivnu ulogu Hrvatske", kazao je Barroso.

"EU je regionalna suradnja, EU se temelji na ideji spajanja, političkog i ekonomskog, to je vrijednost Unije. I sve što Hrvatska radi u regiji da bi promicala te vrijednosti u regiji mi vrlo cijenimo", istaknuo je predsjednik Europske komisije.

Barroso se osvrnuo i na hrvatski prijedlog okupljanja zemalja u regiji u CEFTA-u umjesto u zonu slobodne trgovine zapadnog Balkana, te je rekao da je ostvarenje te ideje moguće, ali uz manje dorade.

"Važno je da je to u interesu svih nas i zemalja u regiji. Važno je da zemlje u regiji budu stabilne, da imaju dobre odnose to je dobro za ekonomiju, ulaganja i trgovinu", ocijenio je Barroso.

Na upit novinara da u financijskom proračunu za EU za razdoblje od 2007. do 20134. godine nema stavke za Hrvatsku, Barroso je istaknuo činjenicu da je na kraju njegovog sastanka sa Sanaderom potpisan sporazum o decentralizaciji fondova pretpristupne pomoći što je također jasan znak povjerenja kojeg EU ima u Hrvatsku.

Olli Rehn je kazao da je i prije bilo slučajeva da je EU pregovarala s nekim zemljama a da u tom trenutku ni sama Unija još nije bila usvojila svoj financijski proračun, no, kako je istaknuo, to nije
problem.


Trenutačno se odvajaju sredstva za financijsku pomoć u strukturalne fondove za istraživanje, razvoj i poljoprivredu i u trenutku kada Hrvatska bude pristupila ta će joj sredstva biti na raspolaganju, rekao je Rehn.



Pisane vijesti