Potpisan Sporazum o sufinanciranju vodoopskrbe Krka

KRK, 2. listopada 2009. (Hina) - U nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor, u gradu Krku danas je potpisan Sporazum o sufinanciranju vodoopskrbe otoka Krka za razdoblje 2009. do 2012. godine.

Potpisali su ga predstavnici sufinancijera potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić, ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, predstavnici jedinica lokalne samouprave Krka, Hrvatskih voda i Fonda za regionalni razvoj.

Sporazumom se potpisnici obvezuju sufinancirati razvoj vodoopskrbnog sustava na Krku s ukupno 76 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstvo mora prometa i infrastrukture obvezuju se u naredne četiri godine u ovu namjenu uložiti po 14 milijuna kuna. U istom razdoblju Hrvatske vode uložit će 8 milijuna kuna, Fond za regionalni razvoj šest milijuna, grad Krk i općina Dobrinj po 6,4 milijuna kuna, općina Vrbnik dva milijuna i krčko komunalno društvo Ponikve 4 milijuna kuna. U sufinanciranju će sudjelovati i sve jedinice lokalne samouprave s otoka Krka izdvajanjem iz svojih proračuna ukupno 13,2 milijuna kuna.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je i u teškim vremenima moguće uložiti novce u projekte kao što je ovaj. Naglasila je važnost ulaganja u vodoopskrbu Krka kao preduvjet razvoja turizma, koji je, kako je rekla, jedan od stupova razvoja hrvatskog gospodarstva.

Cilj programa razvoja vodoopskrbe na Krku je osiguranje dovoljne količine pitke vode, rješavanje problema kvalitete vode i osiguranja dodatne količine vode s kopna.

Nakon potpisivanja toga sporazuma, premijerka Kosor je u pratnji ministara posjetila postrojenja Dina-Petrokemije kod Omišlja. Predstavnici Uprave DIOKI grupe, čiji je Dina dio, izvijestili su goste da je DIOKI najveći proizvođač organskih petrokemikalija i polimera u Hrvatskoj. Tenutni proizvodni kapaciteti su 275 tisuća tona godišnje, a izvozi oko 90 posto proizvodnje. Vrijednost kapitalnih projekata DIOKI grupe s ciljem udvostručenja proizvodnih kapaciteta je veća od 90 milijuna eura u fazi su dovršetka. Time će se proizvodni kapaciteti povećati na 615 tisuća tona godišnje, a vrijednost proizvedene robe za izvoz bit će oko 500 milijuna eura, rekli su predstavnici Uprave.

Zamoljena da komentira zahtjev sindikalista Brodosplita za smjenu potpredsjednika vlade Damira Polančeca, kojega smatraju odgovornim za neuspjeh prvog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta, Kosor je kazala da sindikalisti očito smatraju kako je "to njihov posao". A posao je Vlade, rekla je, da rješava iznimno teške probleme. Negirala je mogućnost promjene ministara i rekla da bi to učinila kad bi bilo potrebe.

Na pitanje o odnosima u Vladi, ponovila je da su oni odličan tim, a da u svakom timu netko mora biti na čelu i da to njene kolege znaju.



Pisane vijesti