Potpredsjednica Vlade Adlešič u Dubrovačko – neretvanskoj županiji

Župan Nikola Dobroslavić održao je danas radni sastanak s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Đurđom Adlešić na temu razminiranja područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica potpredsjednice Renata Orlić, potpredsjednik Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtarić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te predstavnici općina Konavle i Župa dubrovačka.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je na početku sastanka kako, iako je puno napravljeno na razminiranju našeg područja, još uvijek ostaje dio minski zagađenih područja. "Građani i turisti Dubrovačko-neretvanske županije zaslužuju županiju bez mina."-kazao je, između ostaloga, župan.

Potpredsjednik HCR-a Miljenko Vahtarić iznio je podatke o stanju razminiranosti na području Dubrovačko-neretvanske županije, pritom kazavši kako je trenutno na našem području 6.7 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja, dok je od početka procesa razminiranja razminirano 12 kilometara kvadratnih i to 10 kilometara kvadratnih od osnivanja HCR-a na što je utrošeno 120 milijuna kuna. Potpredsjednik Vahtarić naglasio je kako se do kraja ove godine planira razminirati područje općina Ston i Župa dubrovačka, nakon čega bi se pristupilo razminiranju područja općina Konavle i Dubrovačko primorje, pritom istaknuvši kako su na tim područjima minama zagađena teško dostupna područja. Kako je potpredsjednik Vahtarić istaknuo planirano je da do 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija bude u potpunosti očišćena od mina.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić izrazila je zadovoljstvo ostvarenim stupnjem razminiranosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te je saslušavši stajališta predstavnika općina kazala kako razminiranje na ovom području treba ubrzati s obzirom na turistički značaj Dubrovačko-neretvanske županije, ali i učestale probleme s požarima. Pritom je istaknula kako se problem razminiranja područja općina Konavle i Dubrovačko primorje treba pokušati riješiti koristeći međunarodne fondove i putem programa prekogranične suradnje, pritom posebno istaknuvši suradnju s Crnom Gorom. Istaknuto je i kako se sredstva u državnom Proračunu za potrebe razminiranja neće smanjivati.

"Nadam se kako ćemo, zahvaljujući i suradnji s Crnom Gorom na pitanjima razminiranja, i prije planiranoga roka razminirati sva područja Dubrovačko-neretvanske županije. "- zaključila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić.



Pisane vijesti