Potpisan Ugovor o prijenosu dionica Hotela Koločep d.d. između HFP-a i Ustanove „Otok znanja“

Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Grga Ivezić i ravnatelj neprofitne Ustanove "Otok znanja" Domagoj Račić potpisali su danas Ugovor o prijenosu 88,86 posto dionica Hotela Koločep iz državnog portfelja na tu ustanovu.

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Grga Ivezić i ravnatelj neprofitne Ustanove "Otok znanja" Domagoj Račić potpisali su danas Ugovor o prijenosu 88,86 posto dionica Hotela Koločep iz državnog portfelja na tu ustanovu.

Istodobno su predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka i predsjednik Upravnog vijeća "Otoka znanja" Željko Markota potpisali sporazum o suradnji temeljem kojeg je PBZ izdala garanciju za 201,68 milijuna kuna ulaganja koje je ta ustanova najavila u svojoj ponudi za kupnju Hotela Koločep.

Uz spomenuta ulaganja, "Otok znanja", ustanova koju su osnovali i za čiji su rad sredstva osigurale zagrebačke tvrtke Multimedijalni programi-Markot.tel, Nacionalni rodoslovni centar i Zavod za poslovna istraživanja, je za dionice Hotela Koločep ponudio 22,21 milijun kuna.

Prema riječima predsjednika HFP-a, osim zbog visoke financijske vrijednosti, ova je ponuda prihvaćena i zbog originalnosti koncepta razvoja tvrtke, ali i cijelog otoka kao otoka znanja, što je "inovativan, društveno odgovoran i posve novi koncept obrazovnog turizma".

Iste je razloge Prka naveo i kao temelj za financijsku podršku ovom projektu te je dodao da ovaj projekt prepoznaje potencijal Hrvatske kao ekonomije znanja, koje je postalo i odlučujući faktor u poboljšanju izvozne konkurentnosti.

Projekt Koločepa kao otoka znanja podržalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a prema riječima ministra Dragana Primorca, riječ je o jednom od rijetkih i značajnijih ulaganja privatnog sektora u znanost do sada.

Naime, kazao je Primorac, izdvajanja za znanost u Hrvatskoj godišnje iznose oko 1,2 posto BDP-a, no od tog iznosa samo se 0,4 posto odnosi na ulaganja privatnog sektora.

Uz ulaganje u znanost, na ovaj se način realizira i još jedan značajan cilj, a to je zadržavanje života na otocima, čak i privlačenja novih stanovnika, zaključio je ministar Primorac.

"Otok znanja" je Upravni odbor HFP-a odabrao kao kupca Hotela Koločep s istoimenog otoka kod Dubrovnika na svojoj sjednici početkom studenoga, a nakon isteka natječaja objavljenog krajem srpnja ove godine, na koji je stiglo čak 14 ponuda, što je u zadnjih nekoliko godina najveći broj ponuda za kupnju neke hotelske kuće.

Hoteli Koločep sastoje se od apartmanskog naselja s osam vila te hotela Koločep, ukupnog smještajnog kapaciteta 136 soba i 15 apartmana, a zapošljava 58 radnika.



Pisane vijesti