Potpisani ugovori za popravak potresom oštećenih prometnica u Zagrebačkoj županiji

Ugovori s izvođačima za vraćanje u ispravno radno stanje prometne infrastrukture oštećene u potresu na području Zagrebačke županije vrijedni 28,5 milijuna eura, potpisani su u utorak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nositelj projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, a ugovor je potpisan sa šest izvođača za osam projekata.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je javni poziv raspisan 24. studenoga lani. Županijska uprava za ceste, naveo je, provela je javnu nabavu te se potpisuju ugovori vrijednosti 28,5 milijuna eura. Butković  je kazao i da će se tim projektom sanirati 35 klizišta, 32 mosta i propusta, te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara.

Ugovoreno 39 projekata vrijednih 180 milijuna kuna

Kaže da se radi o velikom infrastrukturnom zahvatu u Zagrebačkoj županiji. Podsjeća da je ministarstvo ugovorilo 39 projekata vrijednosti oko 108 milijuna eura vezanih uz prometnu infrastrukturu te da su nekoliko puta raspisani javni pozivi.

Od toga 24 ugovora vezani su uz petrinjski potres, ukupne vrijednosti 56,6 milijuna eura i 15 ugovora za zagrebački potres u iznosu od oko 51 milijun eura.

""Do 30 siječnja ove godine isplatili smo oko 43 milijuna eura, što za petrinjski što za zagrebački potres", rekao je Butković.

Apelirao je na  izvođače radova da odrade svoj posao što je moguće prije, dodavši kako očekuje da će po pitanju prometne infrastrukture država biti u stopostotnoj realizaciji i da će se potrošiti dostupna sredstva.

Skraćene procedure

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da se obnova može podijeliti u dva dijela: obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada, te privatnih kuća i privatne imovine.

Za obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada osigurano je nešto više od milijarde eura, od čega 683 milijuna eura za sanaciju posljedica zagrebačkog potresa i 319 milijuna eura za sanaciju posljedica petrinjskog potresa.

Bačić je kazao i da je s 15. siječnjem utrošeno 392 milijuna eura od spomenute milijarde eura. Taj novac potrošen je i za sanaciju posljedica i petrinjskog i zagrebačkog potresa, naveo je Bačić.

Vjeruje da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture limit i alokaciju koja im je dodijeljena i za jedan i za drugi potres ne samo potrošiti nego i da će popraviti ukupan sustav kompletne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na županijske ceste.

Istaknuo je kako je odmah po njegovu imenovanju u Sabor upućen novi zakon o obnovi, te da su skraćene procedure obzirom da je, kazao je Bačić, značajno smanjen broj sudionika od kada se podnosi zahtjev pa do izgradnje odnosno obnove pojedinog objekta. Isto tako, rekao je i da je značajno smanjen broj dokumenata i akata koji sudjeluju u procesu obnove.

Najavio je i kraći rok za procese javne nabave, podsjetivši da je rok za potrošnju sredstava 30. lipnja ove godine.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti