Potpisanim ugovorima financirat ćemo gradnju i obnovu dječjih vrtića u Hrvatskoj uz potporu EU sredstava

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/21 prosinac/H20181221036834.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti potpisivanja ugovora za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića iz natječaja za operaciju 7.4.1. za ulaganja iz Sektora dječjih vrtića Programa ruralnog razvoja.

Ugovore su s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisali osnivači dječjih vrtića, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ravnatelji.
 
Premijer Plenković naglasio je da se radi o mjeri koja nudi financiranje izgradnje ili obnove 113 dječjih vrtića u naseljima manjim od 5 tisuća ljudi.
 
„To je konkretizacija predanosti ove Vlade da učinimo maksimalan napor, zajedno s vama čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, da demografska politika dobije svoje instrumente koji onda olakšavaju obiteljima i da imaju djecu i da ta djeca ostaju u svim krajevima Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Posebno je važnim istaknuo duh partnerstva koji je Vlada ostvarila sa županijama, gradovima i općinama dodavši da takav stupanj intenziteta odnosa svih članova Vlade sa svim krajevima Hrvatske do sada nije zabilježen.
 
Naglasio je da se, kako vrijeme odmiče, sve se više vide konkretni rezultati takvog pristupa, spomenuvši pritom da je ovoga tjedna u Pakracu održana 7. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
 
„Ova će Vlada odraditi tu temu maksimalno koliko može, što se vidi i u zakonskom okviru“, kazao je premijer i naveo kao primjer novi indeks razvijenosti, novi Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o potpomognutim područjima, stambeno zbrinjavanje u potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima, Zakon o otocima, a najavio je i donošenje novoga zakona o Gradu Vukovaru.
 
Demografska revitalizacija ključan prioritet društva
 
Radi se, kazao je, o kombinaciji sredstava iz europskih i drugih financijskih institucija s nacionalnim sredstvima iz državnoga proračuna, privatne inicijative i lokalnih prihoda, koji su puno veći nakon donošenje novoga Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave.

„Stvoren je jedan okvir u kojem nemamo samo želju i projekte, nego imamo i sredstva da to realiziramo“, dodao je.
 
Premijer Plenković naglasio je da je demografska revitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade i cijeloga društva, a ovakve mjere mogu pomoći u suočavanju s negativnim prirodnim priraštajem koji je objektivno najveća opasnost hrvatskoga društva.
 
„U Vladi Republike Hrvatske imate i otvorena vrata i iskrenoga partnera“, poručio je premijer Plenković.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 

Pisane vijesti