Štromar, Božinović i Ćorić potpisali sporazum o energetskoj obnovi policijskih zgrada

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisali su u Zagrebu Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove policijskih zgrada.

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom rujna ove godine prijavilo 26 objekata za Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Energetska obnova devet policijskih objekata

Današnji Sporazum odnosi se na devet policijskih postaja, odnosno Policijsku postaju Daruvar, Policijsku postaju Zlatar Bistricu, Policijsku upravu međimursku (Čakovec), Policijsku postaju i Postaju prometne policije Karlovac, Policijsku postaju Petrinja, Policijsku upravu požeško-slavonsku (Požega), Policijsku postaju Grubišno polje, Policijsku postaju Ploče i Policijsku postaju Vrbovec, a jučer su prihvaćeni projekti za još devet policijskih objekata, odnosno policijske postaje: Donja Stubica, Otočac, Jastrebarsko, Okučani, Buje, Krk i Dubrava, Postaja aerodromske policije Pleso i zgrada PU brodsko-posavske u Slavonskom Brodu. Preostale prijave još su u proceduri.

Procijenjena vrijednost projekata energetske obnove za devet policijskih objekata na koje se današnji Sporazum odnosi iznosi oko 47 milijuna kuna, od čega će se osigurati 25,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok Ministarstvo unutarnjih poslova treba osigurati proračunska sredstva u iznosu od oko 21,4 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost za 18 projekata je veća od 78 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose oko 39,5 milijuna kuna.

Primjer dobre međuresorne suradnje

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Štromar današnji je Sporazum nazvao simboličnim primjerom dobre međuresorne suradnje.

„Policijske postaje bit će energetski učinkovitije, bit će ugodnije raditi u njima i čestitam Ministarstvu unutarnjih poslova što je već sada dobilo više od 50 posto sredstava, od svih državnih tijela koje su prijavile uređenje svojih zgrada. Ministarstvo unutarnjih poslova je najaktivnije u tome, a očito je i postojala velika potreba“, rekao je.

Čestitao je, također, Ministarstvu unutarnjih poslova na brizi o svojim djelatnicima, istaknuvši kako će smanjenjem troškova energenata sredstva ostati u proračunu , da ovo ministarstvo s njima radi na kvaliteti sustava i daljnjem podizanju kvalitete uvjeta rada policijskih službenika. 
  
Cilj - poboljšati stanje policijskih postaja

Ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić naglasio je kako se uz energetsku učinkovitost samih objekata, ovim Sporazumom pridonosi ispunjenju nacionalnog cilja povećanja energetske učinkovitosti, odnosno smanjenja potrošnje energije.

"To je veliki posao koji čeka Hrvatsku, s obzirom da je naš stambeni fond relativno davno izgrađen, te je svaki ovakav napredak vrijedan hvale", rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Božinović je naglasio da je cilj poboljšati stanje policijskih postaja, koje su uglavnom dotrajale i koje je s obzirom na godinu gradnje bilo potrebno obnoviti.

"Stoga je energetska učinkovitost detektirana kao važno područje oko kojega se valja angažirati", pojasni je, dodavši da je Ministarstvo unutarnjih poslova u ovih godinu dana napravilo skoro deset puta više posla kada je u pitanju obnova policijskih zgrada, nego što bi to bio dosadašnji prosjek.

Osim energetskom obnovom, Ministarstvo unutarnjih poslova je na razne načine krenulo u obnovu policijskih zgrada

"Imamo razne modele suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, otvoreni smo za sve oblike suradnje. Jer, imamo jasan cilj - stvoriti bolje uvjete za policijske službenike. To je misija ministarstva, to je misija ovog tima i tim putem nastavljamo i dalje“, rekao je Božinović.

Napomenuo je da je u prijavi projekata za energetsku obnovu korišten regionalno uravnotežen pristup, tako da nema županije koja nije obuhvaćena ovim ugovorima.

Opatija - ušteda od preko 6 milijuna kuna

Božinović je izvijestio i o situaciji s Policijskom postajom Opatija. Ugovor se raskida i uz posredovanje Ministarstva državne imovine nađen je novi prostor koji je puno povoljniji kada je riječ o radnim uvjetima, a kada se govori o troškovima - neusporediv je.

"Umjesto da plaćamo 14 tisuća eura mjesečno, mi ćemo ubuduće u Opatiji plaćati samo režijske troškove. Dakle, jedan nepovoljan, neekonomičan, neracionalan i, ja bih kazao, neobičan ugovor smo raskinuli i potpisali ugovor kojim smo do 2022. godine uštedjeli više od 6 milijuna kuna“, rekao je.

Dodao je da je to način na koji Ministarstvo unutarnjih poslova pod ovim vodstvom posluje.

"Tako ćemo i nastaviti, oslobađajući sredstva koja su neracionalno trošena u ono što je potreba hrvatske policije", zaključio je.

Izvor: MUP/Vlada

Pisane vijesti